Skinuta ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

Marčanske suvenire poznaju Zagrepčani, ali ne i Marčanci (D. MEMEDOVIĆ)
Marčanske suvenire poznaju Zagrepčani, ali ne i Marčanci (D. MEMEDOVIĆ)

Jutros je skinuta ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, a novinari neslužbeno doznaju da će biti postavljena na području Novske.

Ploču su skinuli radnici kopmunalnog poduzeća NOVOKOM Novska. Ploča je skinuta pod zaštitom policije. Mediji navode da su kraj ploče sinoć stražarila petorica, šestorica vojnih veterana, ali oni su se razišli sinoć oko ponoći. Jutros su na licu mjesta bila dvojica veterana, koji su izrazili negodovanje. 

Spomen ploča s ustaškim pozdravom navodno će biti postavljena kod spomen obilježja braniteljima u Novskoj.

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je jutros da Vlada razgovara s Predsjedništvom Saveza udruga HOS-a i udrugom HOS-a grada Zagreba o rješavanju problema spomen ploče u Jasenovcu, o čemu će HOS danas održati konferenciju za novinare.

»Dijalog je intenzivan s punim pijetetom prema žrtvama, hrvatskim braniteljima koji su dali život na tom području. Danas je konferencija za novinare u 11 sati u HVIDRA-i grada Zagreba, pa vas pozivam da se odazovete i popratite ono što će kazati kolege iz Saveza udruga HOS-a«, rekao je Medved novinarima uoči sjednice u Banskim dvorima.

Predstavnici Vlade i HOS-ovih udruga prethodnih su dana razgovarali o rješavanju problema spomen ploče jedanaestorici poginulih HOS-ovaca u Jasenovcu, na kojoj se nalazi i ustaški pozdrav »Za dom spremni«, a neslužbeno se spominje mogućnost da ta ploča bude premještena u Novsku. (P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter