Skijanje za svaki džep

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon uspjeha Janice i Ivice Kostelica, Hrvati masovno odlaze na razne svjetske skijaške destinacije, i to uglavnom u prvoj polovici sijecnja. Dakako, ima i onih zagriženijih koji si priušte takozvano "otvaranje" skijaške sezone.

Za Istrane to se otvaranje vec tradicionalno odraduje pocetkom prosinca na najpoznatijem skijalištu talijanskog južnog Tirola Plan de Corones - Kronplatz. To je skijalište sa svojih 110 kilometara besprijekorno uredenih staza zasigurno top destinacija ne samo za Istrane vec i za skijaše iz drugih dijelova Lijepe Naše. Upravo se zbog toga Kronplatz iz milja kod nas naziva i Cro-plaz.

Hrvatski zbor ucitelja i sportova na snijegu HZUTS svoj je pocetak ove skijaške sezone odradio na austrijskom ledenjaku Stubai. To je odredište najvece ledenjacko skijalište u Austriji cije žicare dosežu 3.200 metara nadmorske visine. Osim skijanja Stubai je poznat i po treking, planinarskim i alpinistickim stazama. Skijanje je ovdje zajamceno od rujna do lipnja.



Manja, ali jednako lijepa destinacija, koja u posljednje vrijeme plijeni pažnju domacih skijaša je Sexten. Na samoj granici s Austrijom, u talijanskom južnom Tirolu, Sexten je svoje skijaške kapacitete posljednjih godina doslovce utrostrucio. Ukupno 77 kilometara staza za alpsko skijanje, daju Sextenu epitet malog Kronplatza. Tik uz Sexten, nalazi se malo mjesto Dobbiaco u kojem ima više od 100 kilometara dobro uredenih staza za nordijsko skijanje - langlauf.

Istranima najbliže talijansko skijalište je Piancavallo poviše Aviana. Za svega dva sata iz Umaga i tri iz Pule, na Piancavallo se može doci i uživati u skijanju na 1.600 metara visine. Apartmani i hoteli nalaze se na samim stazama što mahom privlaci obitelji s malom djecom.

Isto se može reci i za Kranjsku Goru koja je od Istre udaljena tri sata vožnje automobilom. Uz skijanje u tom slovenskom centru može se uživati u Spa ponudi i zatvorenoj izuzetno dobro opremljenoj sportskoj dvorani. Stoga je Kranjska Gora jedno od omiljenijih odredišta za visinske pripreme hrvatskih sportskih klubova.

Ako pak želimo doživjeti malo glamura tijekom skijaškog tjedna, valja se otisnuti do Alta Badije, Val Gardene, Livigna u Italiji ili pak u Val Thorens i Tignes u Francuskoj. Ipak najglamuroznije skijaško odredište Alpa zasigurno je švicarski Saint Moritz i obližnje ledenjacko skijalište Zermatt.


Podijeli: Facebook Twiter