Skijanja se vec otplacuju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudeci po informacijama koje smo dobili od predstavnika nekoliko turistickih agencija, pandemija svinjske gripe nece omesti one boljestojece da Božic ili Novu godinu provedu u nekoj od europskih metropola ili pak otputuju na skijanje u Sloveniju, Italiju, Austriju… Voditeljica županijske epidemiološke službe dr. Vlasta Skopljak kaže da službenih ogranicenja što se putovanja tice nema ni u jednoj zemlji, pa tako ni u nas.

- Svinjsku gripu ljudi više ni ne spominju, jer su oni koji dolaze u agenciju uglavnom vec prije odlucili da žele putovati, pogotovo mladi, koji ako mogu, putuju pošto-poto, kažu nam u turistickoj agenciji Ati. Isticu da se vec otplacuju skijanja u sijecnju i da je rijec mahom o odredištima u Austriji. Tijekom ljeta su, dodaju, maturanti izbjegavali putovati u Barcelonu, no sada takvih izbjegavanja odredenih odredišta nema.

Djelatnica Generalturista primjecuje da se za razliku od prošle godine možda manje putuje u vlastitom aranžmanu, a više preko agencija, zbog mogucnosti obrocnog placanja. - Ako se i putuje manje, to je više zbog recesije, a ne zbog svinjske gripe. Cini nam se da oni koji su putovali lani, putuju i ove godine. Naša je dužnost klijentu ponuditi policu osiguranja u slucaju otkazivanja putovanja, no dosad nije bilo slucajeva da su odustajali zbog svinjske gripe, dodaju u Generalturistu.

Zabrinutost zbog svinjske gripe, vele u turistickoj agenciji Ban tours, izražavale su uglavnom škole, prilikom maturalnih putovanja. Tako su ucenici jedne škole odustali od putovanja u Španjolsku u rujnu te su otputovali ovoga mjeseca. - Definitivno ne osjecamo manjak ugovorenih putovanja koji bi bio rezultat pandemijske gripe, a s obzirom na to da se naša glavna djelatnost odnosi na ljetne aranžmane u Hrvatskoj, rano je govoriti o utjecaju krize na sezonu 2010., kažu u agenciji Uniline.

Oni koji još mogu posegnuti u džep ili ispeglati karticu i ove ce zime za cetverodnevno božicno i novogodišnje putovanje u neku od europskih metropola, poput Pariza i Londona, izdvojiti oko tri tisuce kuna, dok za sedmodnevno skijanje treba dati jednu prosjecnu hrvatsku placu, pa naviše. Za one koji se odluce nekamo otputovati dr. Skopljak podsjeca na vec uobicajene preventivne upute, odnosno pojacane higijenske mjere. Ako spadaju u rizicnu skupinu, trebali bi se, nakon konzultacija s lijecnikom, i cijepiti.


Podijeli: Facebook Twiter