Skidanje stare fasade za sigurnost prolaznika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sa zgrade u Dobrilinoj 9 danas je iznova pao poveći komad fasade. Srećom i ovog je puta urušavanje prošlo bez neželjenih posljedica. Međutim, ovo nije prvi put da se s ove zgrade komadi urušavaju na nogostup. Urušavanje dijelova fasada po prometnici i pješačkom prolazu počelo je, naime, još 2013. godine, a potom masovnije i prije dvije godine, upravitelj zgrade Stambeni inženjering odmah je danas angažirao tvrtku Grota d.o.o. da otuče sve dijelove fasade kojima prijeti urušavanje.

- Riječ je samo o obijanju stare fasade kako bi se osigurala sigurnost prolaznika i vozila jer je riječ o inače izuzetno frekventnoj prometnici. Danas ujutro pao je jedan teški komad i stoga smo se odlučili spriječiti neželjene posljedice. U fazi smo prikupljanja ponuda i za cjelovitu obnovu zgrade. Međutim, to uvijek ovisi o financijskim mogućnostima suvlasnika zgrade, rekli su nam iz Stambenog inženjeringa.

No, ovo nije jedina zgrada na kojoj bi se trebale izvesti ovakve aktivnosti. S većina zgrada u centru grada već neko vrijeme "popuštaju" fasade pred napadima zuba vremena, pogotovo za svakog jačeg vjetra. Premda kvalitetno građene, ipak je riječ o stogodišnjim građevinama koje polako propadaju te, poneke, ostaju bez najljepših dijelova, ukrasa na balkonima, fasada, ili pak dijelova ornamenata s krovnog vijenca. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter