Ski-skokovi: Ahonen se drugi put vraća iz mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od najuspješnijih skakača na skijama u povijesti, 36-godišnji Finac Janne Ahonen od utorka je i službeno ponovno član reprezentacije svoje zemlje. Finski izbornik Pekka Niemelae uvrstio je Ahonena među sedam skakača koji će konkurirati za nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju u veljači sljedeće godine.

Ahonen je jedini skakač u povijesti koji je pet puta slavio na čuvenoj "Novogodišnjoj turneji", a ovo će mu biti drugi povratak iz mirovine. Prvi se put oprostio od natjecanja u ožujku 2008. godine, ali se nakon jednogodišnje pauze vratio kako bi nastupio na ZOI u Vancouveru i pokušao osvojiti prvu pojedinačnu olimpijsku medalju. No, u tome nije uspio jer je na maloj skakaonici zauzeo četvrto mjesto dok je na velikoj skakaonici bio tek 31. U ožujku 2011. Ahonen je po drugi put objavio kraj karijere, ali je u siječnju ove godine najavio povratak u finsku reprezentaciju koja je prošle sezone ostvarila najslabije rezultate u Svjetskom kupu u povijesti.

Tijekom karijere Ahonen je ostvario 36 pobjeda u Svjetskom kupu, sa 108 plasmana na pobjedničko postolje je rekorder u toj kategoriji, dva je puta bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa, a u svojoj riznici ima i brojne medalje s velikih natjecanja. S reprezentacijom je dva puta bio srebrni u momčadskim natjecanjima na ZOI (Salt Lake City 2002., Torino 2006.), bio je svjetski prvak pojedinačno na maloj skakaonici (Trondheim 1997.) i na velikoj skakaonici (Oberstdorf 2005.), a tri je puta bio i član finske reprezentacije koja je osvajala momčadsko zlato na SP. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter