Skela s Arene do kraja godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon cišcenja od površinskih naslaga na kamenim blokovima sjeverozapadne kule Arene otkrivena su nova oštecenja, pa ce nakon konzervatorsko-restauratorskih radova završenih u svibnju uslijediti konstruktivna sanacija staticki ugroženih elemenata. Pocetak je zakazan za tjedan do dva, dok je završetak radova vrijednih 426.745 kuna predviden za kraj godine, doznajemo od ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komše.

Postavljanje drvenog stepeništa u kuli

Mate Pavin iz Hrvatskog restauratorskog zavoda objasnio je da se radi o lokalnim oštecenjima i pukotinama u kamenu koje ce biti sanirane injektiranjem, impregnacijom te sidrenjem. Dobra vijest je da ce nakon nešto više od cetiri godine od postavljanja skele ona napokon biti skinuta pocetkom 2012. te ce gradani moci vidjeti konkretne rezultate.

Komšo je najavio i da ce dosadašnje metalno stepenište u kuli pokušati zamijeniti drvenim, u skladu s duhom vremena u kojemu je spomenik izgraden. Dio s kojim ce se restauratori potom pozabaviti je najvjerojatnije jugozapadna kula kod glavnog ulaza, ali prethodno ce biti potrebno napraviti 3D laserski snimak.

Pri kraju su i cišcenje i konsolidacija rubnih ploca borilišta, za cime se pokazala potreba nakon uklanjanja drvenih loža. Takoder, namjerava se zapoceti s restauracijom pristupnog stubišta na gornjoj strani Arene te izradom popratne fotogrametrijske snimke. U planu je i sanacija te uredenje dotrajalih kaseta u staklenoj bravariji koje su u službi izvodaca. Do ljeta bi unutar spomenika trebala biti provedena struja, dok ce uredenje sanitarnog cvora ispod zapadnih stuba, cije je dotjerivanje pod ingerencijom Grada Pule, pricekati bolja vremena.

Otkriven izvorni pod u Fort Bourguignonu

Radovi se odvijaju i u Fort Bourguignonu, gdje trenutno najveci problem predstavlja nedostatak struje. Dosad su u prostoru oko centralnog dvorišta skinuta sva recentna poplocenja te je svjetlo dana ugledao lijepo ocuvani izvorni pod koji zahtijeva odredene popravke. Pocela je i sanacija pristupnih rampi i krovišta, podova i zidova te krovova od kaponira kod ulaza u objekt.

- Za nekoliko tjedana krenut cemo s arheološkim istraživanjima posljednjeg neistraženog južnog dijela stepeništa Malog rimskog kazališta. Potom ce se pristupiti izradi idejnog projekta konzervacije, rekonstrukcije i valorizacije te obnovi, odnosno djelomicnoj rekonstrukciji na postojecim temeljima. Želja nam je da u što kracem roku kazalište bude ponovo korišteno za održavanje kulturnih manifestacija, kazao je Komšo koji predvida da ce radovi trajati otprilike dvije godine.

Do kraja 2011. ili najkasnije 2012. završena bi pak trebala biti istraživanja nekadašnje bazilike Marije Formoze, nakon kojih ce uslijediti realizacija arheološkog parka. (I. N. TURKOVIC; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter