Skejtanje je svjetonazor, a ne samo trik

Kadar iz dokumentarnog francuskog filma "Danger Dave" o profesionalnom skateboarderu koji ne želi okončati karijeru
Kadar iz dokumentarnog francuskog filma "Danger Dave" o profesionalnom skateboarderu koji ne želi okončati karijeru

Kao što i priliči nezavisnom "do it yourself" festivalu, bez velike medijske pompe - koju bi, da je riječ o mainstream festivalu, privukao sadržajan filmski, video i fotografski program, a još više dolazak nemalog broja istaknutih stranih autora u Fažanu i Pulu - proteklog vikenda uspješno je održano peto izdanje Vladimir skate festivala, nezavisne skateboarding manifestacije koju organizira skateboard klub "August Šenoa" iz Fažane i koja je fokusirana na underground video produkciju i neovisne projekte vođene DIY filozofijom.

- Skate definitivno nije sport, iako ima elemente sporta. Nije ni samo zabava, iako je prvotni motiv za skejtanjem bio zabava. To je pokret, to je komunikacija, to je interakcija s arhitekturom, ali i s ljudima. Skate nema jezičnih barijera; svaki trik i svaki pokret imaju svoj univerzalni naziv, potrebna je samo daska, kaže Nikola Racan, jedan od organizatora Vladimir skate festivala, manifestacije koja predstavlja i potiče domaće i inozemne umjetnike, pružajući i uvid u sve važne aktualnosti skate scene u području skate filma i fotografije. Šireći skateboarding komunikaciju, dokazuje kako je ona puno više od "guranja" daske s kotačima.

Festival je prve večeri, u petak u caffe baru "Stara Fažana" otvoren izložbom fotografija francuskog profesionalnog skejtera i fotografa Aymerica Nocusa, a zatim je prikazano pet kratkometražnih skateboarding filmova. U subotu, druge i završne festivalske večeri u pulskom kinu Valli otvorena je izložba istaknutih inozemnih skateboarding fotografa, a vrijedi izdvojiti izložene radove iz časopisa Grey, jednog od najkvalitetnijih londonskih skateboard časopisa, kao i fotografije Benjamina Deberdta, kultnog francuskog skate fotografa, izdavača i urednika i osnivala nekoliko skateboarding časopisa.

Zatim je u kinu, u hrvatskoj premijeri i u prisustvu autora, prikazan film francuskog autora Philippea Petita "Danger Dave" o nevoljama profesionalnog skateboardera "na izdisaju" koji ne želi okončati svoju karijeru, a nakon toga je u Galeriji Cvajner, u europskoj premijeri, bio prikazan film australskog autora Josha Robertsa "Domingo 2", o skejterima iz Pertha, Melbourna i San Francisca. Uspjeh organizatora je i što su u Fažanu i Pulu na festival, pored fotografa Henryja Kingsforda iz Londona, Richarda Harta iz San Francisca, Benjamina Deberdta iz Pariza, Yoana Taillandiera iz Bordeauxa i Alexandrea Piresa iz Pariza, došli i filmski autori Francuz Philippe Petit, autor filma "Danger Dave", Australac Josh Roberts, autor filma "Domingo 2", Rios Crew iz Mađarske, autorski tim filma "J?nnek" te Tomaž Šantl i Zlatko Djogić iz Slovenije, autori video rada "Original Copy".

Ovogodišnje izdanje Festivala zajedničkim su snagama realizirali Nikola Racan, Oleg Morović i Marko Zubak. Oleg Morović zaslužan je za vizualni identitet festivala i postavke izložbi, dok su Nikola Racan i Marko Zubak programski postavili manifestaciju. Festival podupiru Istarska županija, Grad Pula, TZ Općine Fažana, Pula Film Festival/Kino Valli, Galerija Cvajner, Magenta skateboards i Na konju smo, a medijski partneri su Live skateboard media, Grey skateboard magazine i Free skateboard magazine.

Skejtanje u okupiranoj Palestini

Da nije riječ samo o vještini skejtanja, već o širem svjetonazoru, govori i to da je, primjerice, prve večeri u Fažani prikazan palestinski dokumentarni film Maena Hammada "Kickflipos Over Occupation", u kojem autor kroz razgovore s lokalnom omladinom otkriva dublju dimenziju skateboardinga koja mlade osnažuje, potiče pozitivne stavove i pruža im bijeg od trenutne situacije. Autor dokumentarcem suprotstavlja slobodu skateboardinga i ograničenost izraelske okupacije Palestine, te govori o radu dobrotvornih organizacija Skate-Aid i Skate-Pal.

I strani gosti-autori skejtali po Fažani i Puli

Za dvodnevnog trajanja festivala, usput, svi su strani gosti-autori zajedno s domaćim prijateljima skejterima opušteno skejtali po fažanskim i pulskim lokacijama. Treba reći da je tijekom prošlih godina na ovoj manifestaciji sudjelovalo više poznatih imena europske i svjetske skateboarding scene - Raymond Knives, Allen Ying, Liu Puli, James Whineray, Jean Feil, Josh Stewart, Nils Swensson, Phil Evans, Sergej Vutuc, Isaac Randozzi, Colin Read, Florian Schneider... (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter