Škavacon postaje brdo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka Geokop trade iz Bala sanira zatvoreno odlagalište otpada Basilica, sjeverozapadno od grada. Saniraju se pristupni put, završni plato i nagibi, nastradali erozijom za jakih kiša u lipnju.

Uz put, koji serpentinama ide do vrha odlagališta, ureduju se odvodi za oborinske vode, dok se plato pokriva novim slojem zemlje i ravna valjkom. U sanaciju Komunalni servis, koji upravlja starim, ali i novim odlagalištem Lokva Vidotto, utrošit ce oko 40 tisuca kuna.

Obaveza sanacije starog škavacona, kako su ga zvali Rovinjci, preuzeta je nakon otvaranja novoga sanitarnog odlagališta smeca Lokva Vidotto, jednog od prvih u Hrvatskoj izgradenih po strogim ekološkim normama. Zapocela je 2008. godine, a odvijala se u fazama.

Da bi se moglo sanirati odlagalište - brdo koje je nastalo taloženjem otpada u nekadašnji kamenolom na Basilici tijekom nekoliko desetljeca - geodetski je bušeno.

Na drugom dijelu na vrhu brda, gdje se otpad odlagao do prije devet godina, kada je otvoren deponij Lokva Vidotto, napravljeno je dvadesetak bušotina. U njih su postavljeni odušnici za odzracivanje bioplina koji se ovdje još stvara



Djelatnici Komunalnog servisa prate izlazak bioplina, mjere njegov sastav i temperaturu otpada koji se rastvara. Pokusno su na platou na brdu posadene masline, na cijem ce se rastu i plodovima takoder pratiti stanje ovog dijela odlagališta.

Da bi se osiguralo ležište za slojeve odlagališta do vrha Basilice, uredene su terase u krugovima. Cijelo je brdo, ciji slojevi na nekim mjestima prelaze 25 metara visine, prekriveno ilovacom kao izolatorom, a potom debelim slojem zemlje.

U konacnici na Basilici, koja je vec bila obrasla visokom travom i grmljem, posadit ce se autohtona stabla, kakva rastu i na okolnim brdima.


Podijeli: Facebook Twiter