Škartoci opet u modi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako ce prodavaci na tržnicama, koji nisu obveznici izdavanja racuna za prodanu robu, naplacivati svoje vrecice, odnosno hoce li samo za njih morati izdavati racun - jedno je od, za sada neodgovorenih, pitanja koja se vežu uz najavljenu nam naplatu svih vrecica.

Namjera je Ministarstva zaštite okoliša Mirele Holy poceti naplacivati eko-taksu od dvije kune na svaku prodanu vrecicu, novac koji ce odlaziti u Fond za zaštitu okoliša za neke druge ekološke projekte, dok ce na te dvije kune trgovci dodavati i svoj trošak vrecice. Ne budu li to cinili u slucaju malih, sada besplatnih vrecica, ona ce koštati najmanje dvije kune, a velika, sada od jedne kune, najmanje tri.

"Necemo ništa državi, odnosno Fondu placati, jer vrecice necemo ni koristiti. U škartocu cemo davat' robu, evo, vec smo poceli", kazao nam je na najvecoj zagrebackoj tržnici, na Dolcu, prodavac ?ura Suša iz Stankovaca, zvan Rodo.

Njegova kolegica, poljoprivrednica Dragica Jovanovic iz Podstrane, odgovara kako je "sve to skupa - jako loše". Kako ce prodavaci na tržnici raditi, pita se ona, ako nemaju u što staviti robu? Na kraju ce, zakljucuje ipak, "svi raditi onako kako im se zapovidi".

"Bit ce najgore ako nam se ekološki namet na vrecice, od dvije kune, bude naplacivao paušalno jer se drugacije kontrola na tržnicama nece moci provoditi", kažu Niko Pervan i Miljenko Ernoic, celni ljudi Udruge hrvatskih tržnica. Kako istice Ernoic, najbolje ce rješenje za trgovce na tržnicama biti škartoci. "Bojim se, medutim, da ce nam država "odrezati" paušal, pa cemo Fondu placati i više vrecica od prodanih", uvjeren je Ernoic.

Kako doznajemo u Udruzi trgovaca pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, nikakvih konzultacija Ministarstva s trgovcima za sada nije bilo niti sa Fondom za zaštitu okoliša. Porez od dvije kune za sada je, cini se, samo ideja ministrice Holy, koju tek treba razraditi.

Ekološke udruge napominju kako su bacene vrecice izuzetno velik problem za okoliš. Podržavaju ministricinu inicijativu, podsjecajuci kako je prošle godine i povjerenik EU za okoliš, Janez Potocnik, najavio mogucnost uvodenja zabrane plasticnih vrecica u sve zemlje EU, ili pak dodatni porez, zakonsku obavezu da se kupcima one naplacuju. (Bojana MRVOŠ PAVIC, Siniša PAVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter