Škaro pronevjerio pola milijuna?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je istragu protiv bivšega saborskog zastupnika i boksaca Damira Škare (51) zbog sumnje da je kao predsjednik Autokluba "Siget" oštetio tu udrugu gradana za više od pola milijuna kuna. Istraga je zatražena i protiv drugoosumnjicenoga Marija Cvitanovica (45), direktora tvrtke koju je osnovao Autoklub "Siget" za organiziranje poslovnih putovanja i turistickih aranžmana.

Navodeci samo godišta i dužnosti dvojice osumnjicenika, zagrebacko Županijsko državno odvjetništvo je na internetskim stranicama objavilo kako je od suda zatražilo istragu zbog sumnje da su Škaro i Cvitanovic nekoliko puta zloupotrijebili položaj i ovlasti.

Tereti ih se da novcem tog autokluba od 2006. do 2008. sebi, clanovima obitelji, poznanicima i prijateljima placali turisticka putovanja te podmirivali troškove privatnih kreditnih kartica u inozemstvu. Tako su, sumnja tužiteljstvo, oštetili taj autoklub za 250.000 kuna. Sumnjici ih se i da su se od 2005. do 2007. službenim kreditnim karticama koristili za privatne svrhe te novcem autokluba platili privatne racune, Škaro gotovo 170.000 kuna, a Cvitanovic 265.000 kuna.

Obojicu se sumnjici i da su pocetkom 2007., koristeci se "autoritetom svojih pozicija, naložili zaposlenicima drugog trgovackog društva da vlastorucno ispunjavaju izjave na ime clanova jednog kluba i udruge gradana neistinito prikazujuci da su tijekom 2007. u prostorijama autokluba obavljali odredene kontrole rada svojih automobila, nakon cega su tom neimenovanom klubu na naplatu dostavljeni racuni".

No, racuni nisu naplaceni jer su djelatnici kluba posumnjali u vjerodostojnost racuna. Time je, kažu u državnom odvjetništvu, onemoguceno stjecanje nepripadne materijalne dobiti za to drugo trgovacko društvo od 40.000 kuna.

Po podacima s internetske stranice Autokluba "Siget", ta je udruga gradana 2005. za 20.000 kuna osnovala turisticku agenciju "Siget nautiku", ciji je predsjednik uprave Mario Cvitanovic. Na stranicama agencije stoji da je njezina osnovna zadaca organizacija godišnjih odmora clanova europskih autoklubova. Cvitanovic je u vrijeme spomenutih zloupotreba bio i glavni tajnik sigetskog autokluba.

Damir Škaro bivši je boksac, višestruki državni prvak u bivšoj Jugoslaviji i osvajac olimpijske medalje u Seulu 1988. u poluteškoj kategoriji. Parlamentarni zastupnik HDZ-a bio je u trecem sazivu Hrvatskoga sabora od 1995. do kraja 1999.


Podijeli: Facebook Twiter