Skandul: Pula i okolica leže na vodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva dana nakon obilnih padalina koje su zahvatile jug Istre vatrogasci još uvijek ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma u Fažani, Valbandonu i naselju Kapeleri kod Velog Vrha u Puli. U meduvremenu opcinske vlasti Fažane i one gradske u Puli pocele su sa zbrajanjem šteta, koje dosežu milijunske iznose.

Da je velika kolicina kiše koja je u vrlo kratkom roku pala na to podrucje krivac za katastrofu, jasno je svima. No, nepoznanica je zbog cega se silna voda na tom podrucju zadržavala i nije otjecala svojim tokovima.

Prilikom izrade prostornog plana Valbandona i novog dijela Fažane te Kapelera lokalna samouprava je angažirala pulsku tvrtku Urbis. Direktor Urbisa Giankarlo Župic kaže da su u ono vrijeme mnoge stvari radene naopako.

- Opcina Fažana je prostorni plan radila preko Županije, a mi smo radili urbanisticke i detaljne planove uredenja. Izradivaci planova su predvidjeli sve moguce prikljucke i sustave fekalne i oborinske odvodnje. No, trebalo bi provjeriti jesu li se izvodaci radova prilikom izgradnje objekata pridržavali pravila struke, kaže Župic.

- Poznato mi je da su na nekim mjestima spajali fekalnu i oborinsku odvodnju, a na drugim je pak mjestima oborinska odvodnja totalno zanemarena. To se u bivšoj državi nije moglo dogoditi jer su se onda prije izrade prostornih planova radile opširne studije. Danas, u novoj državi, toga više nema jer nema novca i sve je komplicirano, istaknuo je Župic.

U Hrvatskim vodama odjel koji skrbi o svemu što se odnosi na vodoprivredu i vodoopskrbu nadležna je vodnogospodarska ispostava Raša-Boljuncica kojom rukovodi Vitomir Skandul. On istice da je podrucje Valbandona, dijela Fažane i Kapelera oduvijek problematicno po pitanju oborinske odvodnje.

- To podrucje ima tri depresije koje su povezane madusobno te s podzemnim vodama, po principu spojenih posuda. Voda uvijek nade svoj prirodni tok nizvodno u more. I u tim mjestima postojali su ti prirodni tokovi koji su ocigledno prekinuti unazad nekoliko desetljeca, prije urbanizacije.

Prilikom izgradnje nije se vodila briga o otjecanju oborinskih voda prema moru. Primjerice, cesta za Fažanu je tijekom izgradnje podignuta i time je najvjerojatnije prekinut prirodni proces otjecanja vode. Prošle godine smo vec ukazali na ovaj problem, no nije mi poznato što je ucinjeno po tom pitanju.

Problem odvodnje oborina je složen i treba ga ozbiljno riješiti jer cijela Pula i okolica prakticki leže na vodi, istaknuo je Skandul.

Procelnik Odjela za komunalni sustav i imovinu Grada Pule Damir Prhat kaže da su u naselju Kapeleri izgradeni stambeni i gospodarski objekti na lokaciji gdje se nalazila prirodna akumulacija slivnih voda.

Radi se o depresiji, udolini koja je desetljecima sakupljala slivne vode, a na kojem su nedavno nikle stambene gradevine. Vec se radi na projektnoj dokumentaciji za kvalitetno i dugorocno rješavanje oborinske odvodnje Velog Vrha, posebno ovog depresivnog podrucja Valdenage, kaže.

- Grad ima dugorocni plan izgradnje sustava oborinske odvodnje koja bi s Velog Vrha vodu usmjeravala u more kod Valelunge. U sklopu projekta izgradnje sustava odvodnje, osim Kapelera u Puli je obuhvaceno još nekoliko lokacija: podrucje oko zgrade Croatia osiguranja, Ciscuttijeva ulica, podrucje oko Doma "Mate Parlov" i na Pragrandu, istaknuo je Prhat. (C. B. GALIC.)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter