Skandal s kontaminiranim jajima proširio se na 17 zemalja

Učenici čiji su projekti nagrađeni, prezentirali su svoje radove u komunalnoj palači (D. MEMEDOVIĆ)
Učenici čiji su projekti nagrađeni, prezentirali su svoje radove u komunalnoj palači (D. MEMEDOVIĆ)

Europska komisija objavila je u petak da su se jaja kontaminirana insekticidom fipronilom našla na tržištima petnaest zemalja članica EU-a, te Hong Konga i Švicarske, prenosi BBC.

Kontaminirana jaja distribuirana su u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Danskoj. Dvije zemlje nečlanice EU-a, Švicarska i Hong Kong, također su dobile isporuke kontaminiranih jaja iz peradarskih farmi u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj i Francuskoj u kojima su jaja tretirana fipronilom.

Komisija je također objavila da planira sazvati ministarski sastanak EU-a za 26. rujna na kojemu bi se razgovaralo o skandalu i "izvukle odgovarajuće pouke".

Europski povjerenik za sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis pozvao je zemlje članice da se prestanu međusobno optuživati. Napetosti su porasle među ministrima poljoprivrede Belgije, Nizozemske i Njemačke nakon što su pronađeni tragovi umjereno otrovnog insekticida fipronila u jajima.

"Okrivljavanje i sramoćenje nigdje nas neće dovesti i želim da to prestane", rekao je povjerenik Andriukaitis. "Trebamo zajedno raditi kako bismo izvukli pouke i krenuli naprijed umjesto da gubimo energiju na upiranje prstom", istaknuo je.

Milijuni kokošjih jaja povučeni su s polica europskih supermarketa iz straha od korištenja insekticida fipronila, a tisuće kokoši mogle bi biti uništene u Nizozemskoj.

Britanska agencija za sigurnost hrane FSA ocijenila je da je oko 700 tisuća jaja poslano u Veliku Britaniju iz potencijalno kontaminiranih nizozemskih farmi. FSA je naglasila da je opasnost za javno zdravlje zbog distribuiranih jaja vrlo mala.

Francusko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je gotovo 200 tisuća komada kontaminiranih belgijskih jaja stavljeno u prodaju između travnja i svibnja i konzumirano je "bez ikakvih primijećenih utjecaja na zdravlje". Oko četvrtine milijuna jaja kontaminiranih insekticidom fipronilom uvezeno je u Francusku između travnja i srpnja.

Ministarstvo navodi da niske razine firponila u kontaminiranim jajima, uzevši u obzir prehrambene navike Francuza, predstavljaju vrlo mali rizik za ljudsko zdravlje.

Francusko tijelo za sigurnost hrane ANSES priopćilo je da bi odrastao čovjek težak 70 kilograma morao pojesti najmanje 10 jaja u jednom obroku da bi se izložio riziku od akutnog trovanja, a čak i u takvim slučajevima posljedice su "većinom benigne".

Nizozemska policija uhitila je u četvrtak dvije osumnjičene osobe u sklopu istrage o nezakonitoj primjeni otrovnog insekticida. Tužitelji su u izjavi naveli da je u sklopu istrage pretraženo osam lokacija u Nizozemskoj i Belgiji, zaplijenjena su vozila, bankovni računi i nekretnine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter