Skakaci produžuju sezonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladi Europljani, pobornici aktivnog odmora, u potrazi za novim, atraktivnim lokacijama sve cešce stižu na sjever poluotoka. Rekreativci željni adrenalina, ali i ozbiljniji sportaši, mogu se okušati u slobodnom penjanju, paraglidingu, brdskom biciklizmu ili speleologiji, a odnedavno i u ekstremnijim verzijama outdoor sportova poput rope jumpa ili pak cable wakeboarda.

Da je rope jump moguc i s 85 metara visoke gorostasne stijene u Istarskim toplicama, prvi su ovog tjedna pokazali clanovi Lithuanian Rope Jumping Associationa, skakaci iz Litve koji se neformalno okupljaju vec osam godina, a posljednje dvije djeluju kao udruga te obilaze atraktivne lokacije diljem Europe. Pricvršceni konopima, bez previše razmišljanja, bacili su se sa stijene u bezdan.

Mogucnosti cable wakeboarda u koritu rijeke Mirne pokazali su pak najbolji svjetski skijaši Francuske, Engleske i Njemacke. U listopadu lani na briljama kod Cimosa snimili su reklamni materijal za novu kolekciju poznatog svjetskog proizvodaca opreme namijenjene ekstremnim sportovima.

- Ekstremni sportovi u uzlaznom su trendu i obogacuju turisticku ponudu, kaže direktorica Turisticke zajednice Buzet Nada Prodan Mrakovic. Jedan su od nacina da se produži turisticka sezona i prilika da se konacno pocne govoriti o turistickoj godini, a ne samo ljetnoj sezoni. Razvoj ekstremnih sportova na buzetskom podrucju ovisi uglavnom o brizi amaterskih udruga, pojedinaca i entuzijasta, jer od toga se još uvijek ne može živjeti. Prodan Mrakovic smatra, medutim, da ima prostora za profitabilan pristup.

- Primjer za to europski su klubovi slobodnog letenja koji su u privatnom vlasništvu i rade iz interesa. Austrijski, njemacki pa i holandski klubovi organizirano dolaze na buzetsko podrucje i vikendom za svoje sunarodnjake organiziraju škole letenja. Koriste usluge privatnog smještaja, a Klubu slobodnog letenja Tici Buzet placaju startninu i usluge vodenja, kaže dopredsjednik Daniel Petar Klaric.


Podijeli: Facebook Twiter