Sjeverozapadna Istra će ugostiti više od 200 biciklista

Detalj s prošlogodišnje utrke (M. MIJOŠEK)
Detalj s prošlogodišnje utrke (M. MIJOŠEK)

Da su Istra i njeni biciklistički zanesenjaci uspjeli u svojoj nakani - postati izuzetno poželjna destinacija za velikane ovog sporta iz cijeloga svijeta, više nije nikakva novost. Desetljećima se radilo na tome, no 15-tak posljednjih godina znatno intenzivnije što su prepoznale i lokalne zajednice.

Tome zahvaljujući danas - međunarodna utrka Istarsko proljeće, 13. po redu slovi kao jedna od najjačih biciklističkih manifestacija Starog Kontinenta. Na tragu takvog ugleda su jednodnevne utrke, umaški i porečki Trofej. Iduće srijede Umag će biti domaćin 4. Trofeja kojim povodom je u srijedu u gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare. Na istoj su o predstojećim utrkama uz umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea i voditelja destinacijskih projekata Istraturista Bernarda Musulina govorili i izravni sudionici tih događaja. U ime organizatora narednih manifestacija Meridiana Kamen teama Pazin pojedinosti je prisutnima ponudio direktor utrka Ivica Gržinić, a o natjecateljskom dijelu govorio je trener Vinko Polončič.

Tako će podneblje sjeverozapadne Istra u prvoj polovici idućeg mjeseca ugostiti više od 200 ponajboljih biciklista iz najuglednijih klubova Europe i svijeta.

Promotori turizma

– Veseli nas ta suradnja s biciklističkim zanesenjacima i tim vrhunskim sportašima. U neku ruku svi su oni promotori našeg turizma. Njihov boravak u Umagu potvrđuje da ostvarujemo svoje opredjeljenje o svestranoj sportskoj destinaciji. Biciklisti su jedni od protagonista onog što im Umag kao turistička destinacija nudi. Stoga sam uvjerenja da će zadovoljni svime što su doživjeli otići iz Umaga. Mislim da je to najbolja preporuka za one koji će biti naši gosti u narednom razdoblju. Poodavno smo počeli ulagati u sportske objekte, mada to ne ide tempom koji smo planirali, odnosno željeli – naglasio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

U ime Istraturista koji u predsezoni i postsezoni za tu namjenu ima dva - bike hotela, voditelj projekta ciklo-turizma u klasteru sjeverozapadne Istre Bernard Musulin je između ostalog još istaknuo.

– U pet posljednjih godina imali smo zadovoljavajući porast broja noćenja koje su ostvarili upravo biciklisti, za deset posto na godišnjoj razini u našim hotelima. U tome je razdoblju zabilježeno gotovo 75 tisuća noćenja, dok se za ovu godinu prognoze kreću oko brojke od 20 tisuća. Svekoliki naš trud biciklisti su prepoznali i zato rado dolaze u Umagu. Sjeverozapadna Istra trenutačno ima 19 biciklističkih staza u dužini od preko 550 kilometara, 13 bike hotela koji imaju potrebnu infrastrukturu za bicikliste. Kroz godinu se na ovom prostoru organizira više od 15 raznih, rekreativnih biciklijada, uz nekoliko profesionalnih utrka. Tijekom travnju sjeverozapadna je Istra domaćin četiriju rekreativnih biciklijada. Kruna svega je 23. travnja kada će Istra biti domaćin pete etape svjetske profesionalne biciklističke utrke - Tour of Croatia, koju prenose brojne televizijske kuće diljem svijeta među njima i Eurosport.

Poznati vozači

Utrka umaškog Trofeja i ostale koje slijede, iz kalendara su UCI-ja.  – Zahvalni smo našim vrlim domaćinima Gradu Umagu i Istraturistu za višegodišnju pomoć u svim našim akcijama, odnosno projektima. Slobodno mogu reći da lista sudionika predstavlja "prvu ligu" pa čak i više od nje, kad su u pitanju imena ponajboljih svjetskih biciklista. Na prethodnim utrkama su sudjelovali naši i inozemni poznati vozači. Uz ostale velikane to su Robert Kišerlovski, Kristijan Đurasek, te Patrik Sinkewitz, Grega Bole (Slovenija), Jaroslav Popović (Ukrajina), Salvatore Commesso (Italija), Stefan Schumacher (Njemačka), Edvald Boasson Hagen (Norveška), Michael Rasmussen (Danska) i drugi. Ostaje nam poželjeti lijepo vrijeme za potpuni ugođaj – kazao je Ivica Gržinić. (Mijat GAVRAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter