Sjevernokorejski voda proglasio se maršalom vojske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladi sjevernokorejski voda Kim Jong-Un dobio je cin maršala vojske, što je najviši vojni cin u zemlji, objavila je u srijedu sjevernokorejska agencija KCNA.

Najnovije imenovanje uslijedilo je nakon što je nekoliko sati ranije najavljeno objavljivanje "važne vijesti" bez navodenja o cemu je rijec pa je tako seizmološki institut u Seulu bio ponukan priopciti da ne bilježi nikakva podrhtavanja tla koja bi ukazivala na moguci nuklearni pokus.

Otac sjevernokorejskog celnika Kim Jong-Il takoder je bio maršal vojske, a ovo imenovanje znaci zapravo dodatno cementiranje vlasti njegova sina u ovoj siromašnoj zemlji cija vojska broji 1,2 milijuna vojnika i cetvrta je najbrojnija vojna sila na svijetu.

Nakon smrti oca u prosincu prošle godine mladi sjevernokorejski voda, za kojeg procjenjuju da je u kasnim dvadesetim godinama, došao je na celo korejske Radnicke partije i postao prvi predsjednik Nacionalnog povjerenstva za obranu. Prošle je nedjelje smijenio vicemaršala Rija Yong-Hoa, vodecu vojnu figuru u zemlji.

- Kult licnosti koji okružuje obitelj Kim potpuno je prešao na Kima Jong-una, kazao je novinarima u utorak u Seulu Daniel Pinkston iz Medunarodne krizne skupine koja je ranije ovoga mjeseca posjetila Sjevernu Koreju.

Ova je zemlja 90-ih godina, u vrijeme vladavine njegova oca Kima Jong-Ila, bila pogodena velikom gladu, a gospodarstvo ostalo devastirano nakon pada bivšeg Sovjetskog Saveza koji joj je do tada davao najvecu potporu. Gotovo je u potpunosti izolirana medunarodnim sankcijama uvedenim zbog nuklearnog i raketnog programa. (Hina, foto: Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter