Sjeverni Sudan priznao neovisnost Južnog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverni Sudan u petak je službeno priznao neovisnost Južnog Sudana, izvijestio je u programu državne televizije ministar Bakri Hasan Saleh.

"Republika Sudan objavljuje da priznaje državu Južni Sudan od 9. srpnja", rekao je ministar Saleh. Južni dio zemlje od sjevernog bi se trebao odvojiti i postati neovisan od ponoci, u skladu s mirovnim dogovorom iz 2005.

Sudan je time postao prva država svijeta koja je priznala Južni Sudan, svoju negdašnju naftom bogatu provinciju.

U meduvremenu, UN-ovo Vijece sigurnosti u petak je jednoglasno usvojilo rezoluciju o osnivanju UN-ove misije za Južni Sudan koju ce ciniti 7000 vojnika, 900 civilnih pripadnika i strucnjaka zaduženih za doprinos u izgradnji zemlje, kao i za jamcenje sigurnosti.

Uoci potpisivanja deklaracije o neovisnosti Južnog Sudana, Vijece sigurnosti "istice iznimno važnu ulogu UN-a u potpori koju ce pružiti državnim vlastima, konzultirajuci se s medunarodnim partnerima, a krajnji je cilj konsolidacija mira i sprecavanje ponovnog nasilja" u regiji.

Na referendumu u sijecnju 99 posto stanovnika Južnog Sudana glasalo je za neovisnost. Referendum je bio dio mirovnog sporazuma iz 2005. godine, kojim je okoncan višedesetljetni sukob sjevera i juga zemlje.

Taj najdulji gradanski rat u Africi odnio je dva milijuna života, ostavio za sobom samo bolest i glad, a voden je prvenstveno zbog vjerskih, ideoloških i etnickih razlika, ali i zbog nafte.

Sudan je do podjele bio najveca africka država.


Podijeli: Facebook Twiter