Sjeverni Jadran cuva se s dvije obale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hitna izrada plana upravljanja malim lucicama, odredivanjem pravila ponašanja za koncesionare i vlasnike brodica, edukacijom i sudjelovanjem djelatnika Opcine u donošenju urbanistickih planova po principu Agende 21, neki su od aktivnosti s kojima ce nastupiti Opcina Medulin u sklopu projekta "IPA LIMA - Lokalna rješenja za integralno upravljanje morem i priobaljem u sjevernom Jadranu".

Projekt je prijavljen na natjecaj IPA Adriatico, a Medulin kao idejni kreator i nosilac programa provest ce ga u suradnji s talijanskim opcinama Monfalcone i Staranzano te ekološkim organizacijama Zelena Istra, Natura Histrica i AdriaticGreenNet. Osmišljen je u cilju ocuvanja podmorja, obale i mora na podrucju opcine, s posebnim naglaskom na podrucja posebne prirodne vrijednosti kao što je rt Kamenjak.

- U dogovoru s Luckom kapetanijom i drugim nadležnim subjektima želimo zaustaviti i sprijeciti štetu koju našem podmorju i moru nanose vlasnici raznih plovila koji se sidre na divlje i u more ispuštaju razne otpadne tvari. Zato krecemo u nabavu ekološkog broda koji bi prikupljao takve tvari s brodova i jahti te bi se koristio i u nekim hitnim intervencijama, a za sada bi se u jednoj lucici napravio i takozvani ekološki otok za odlaganje takvog otpada. Planiramo educirati i ribare koji se obicno prvi nadu na moru u slucaju neke nesrece kako reagirati i koju opremu koristiti, rekla je Helga Može Glavan, strucna suradnica za opce i društvene djelatnosti Opcine Medulin.

Elena Gobbi iz talijanske udruge AdriaticGreenNet istaknula je da se o sjevernom Jadranu ne može brinuti samo jedna strana, buduci da je Jadransko more opce dobro svih zajednica koje žive na njegovim obalama. Njezina ce se udruga konkretno baviti izradom planova za zaštitu obalnih podrucja koji ce se primjenjivati i kod nas.

Javna ustanova Kamenjak ce educirati buduce rendžere, nabaviti ronilacku opremu i regulirati sidrenje u uvalama zašticenog podrucja, dok ce Zelena Istra intenzivnije educirati javnost o znacaju ocuvanja priobalnog podrucja. Ukoliko projekt prode i posljednje ocjenjivanje ovog ljeta, njegova bi realizacija mogla krenuti do jeseni.


Podijeli: Facebook Twiter