Sjeverna Koreja želi razgovore sa SAD-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja ponudila je u nedjelju SAD-u razgovore na visokoj razini kako bi ublažila napetosti na Korejskom poluotoku, samo nekoliko dana nakon što je otkazala planirane službene razgovore s Južnom Korejom.

Planirani razgovori na visokoj razini između Južne i Sjeverne Koreje nakon gotovo šest godina otkazani su u utorak jer se Sjeverna Koreja usprotivila odabiru glavnog južnokorejskog predstavnika zbog njegovog diplomatskog ranga.

Pjongjang je optužio Seul da je odgovoran za otkazivanje pregovora na visokoj razini te je upozorio da su ozbiljno narušeni izgledi za dijalog.  

Sjevernokorejsko povjerenstvo za nacionalnu obranu priopćilo je u nedjelju da Washington može izabrati datum i mjesto održavanja razgovora te da dvije strane mogu razmotriti niz pitanja, ali bez postavljanja preduvjeta za razgovore, prenijela je novinska agencija KCNA.

"Kako bi se ublažile napetosti na Korejskom poluotoku i kako bi se postigli regionalni mir i sigurnost, predlažemo održavanje razgovora na visokoj razini između Sjeverne Koreje i SAD-a", rekao je glasnogovornik povjerenstva.

"Ako je SAD iskreno zainteresiran za regionalni mir i sigurnost i ublažavanje napetosti, ne bi trebao postavljati uvjete za razgovore", kaže se u priopćenju. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter