Sjeverna Koreja: Uhićen treći američki državljanin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja uhitila je još jednog američkog državljanina sredinom svibnja i sada drži ukupno trojicu Amerikanaca, javila je u petak japanska agencija Kyodo pozivajući se na diplomatske izvore.

Muškarac je bio dio turističke skupine, a uhićen je jer je prekršio uvjete vize koju je dobio, objavila je sjevernokorejska agencija KCNA na koju se poziva agencija France presse. U travnju je Sjeverna Koreja uhitila 24-godišnjeg Amerikanca Matthewa Todda Millera koji je tada iskidao svoju vizu i zatražio azil.

Sjeverna Koreja drži u zatvoru i Kennetha Baea, korejsko-američkog misionara uhićenog 2012. i osuđenog na 15 godina zatvora i težak rad pod optužbom da je planirao rušiti komunistički režim sjeverne Koreje. Službeni Pjongjang tvrdi da je Bae, čije je korejsko ime Pae Jun-Ho, kršćanski militant koji je u Kini od 2006. do 2012. planirao urotu i poticao Sjeverne Korejce na "neprijateljske napade na vladu".

Američki napori da oslobode Baea koji je u radnom logoru, dosad nisu dali rezultata. Washington je u svibnju objavio novo upozorenje svojim sugrađanima neka ne putuju u Sjevernu Koreju uz napomenu da ih ni organizirano turističko putovanje touroperatora ne može zaštititi od samovoljnog uhićenja.

Sjedinjene Države nemaju nikakvih diplomatskih odnosa sa Sjevernom Korejom. Švedsko veleposlanstvo u Pjongjangu pruža konzularne usluge američkim turistima ako se razbole, uhićeni su i u slučaju smrti.  (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter