Sjeverna Koreja priprema četvrti pokus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja priprema se, kako se čini, izvesti sljedećih dana probno ispaljivanje balističke rakete i četvrti nuklearni pokus, dva mjeseca nakon prethodnog koji joj je priskrbio novi niz međunarodnih sankcija, objavio je u ponedjeljak Seul.

Južnokorejski ministar ujedinjenja Ryoo Kihl-Jae ustvrdio je "znakove" neuobičajene aktivnosti oko glavnog sjevernokorejskog postrojenja za nuklearne pokuse, odbijajući reći više.

Po pisanju dnevnika JoongAng Ilbo, aktivnosti u postrojenju Punggyeri iste su prirode kao one prije trećeg atomskog pokusa 12. veljače koje je sankcioniralo Vijeće sigurnosti UN-a i izvor je sadašnjih tenzija na Korejskom poluotoku.

"Izbliza pratimo stanje koje jako sliči onome što smo vidjeli prije trećeg pokusa", istaknuo je službeni izvor kojeg citira dnevnik.

Sjeverna Koreja, koja je nedavno postavila dvije rakete srednjeg dometa na svoju istočnu obalu, mogla bi izvesti i probno ispaljivanje ovog tjedna u nadmetanju namijenjenom dobijanju ustupaka od Washingtona, primjerice oko bezuvjetnog nastavka pregovora o civilnom nuklearnom programu.

"Pokušavamo utvrditi radi li se o pravoj pripremi za nuklearni pokus ili varci radi naglašavanja pritiska na nas (Južnu Koreju) i SAD", istaknuo je isti izvor (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter