Sjeverna Koreja prijeti udarom (i) na SAD

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja stavila je svoje oružane snage u stanje pripravnosti i zatražila od posebnih "strateških" postrojbi da se pripreme za moguće udare na Sjedinjene Države, otoke Guam i Havaje, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA.

"Zapovjedništvo korejske narodne vojske izjavljuje da sve topničke postrojbe, među kojima i strateške raketne postrojbe i postrojbe dalekometnog topništva, stavlja u stanje 'borbene pripravnosti'", piše KCNA, a prenosi AFP.

Te snage moraju biti spremne za napad na "sve američke vojne baze na području Azije i Pacifika, pa tako i na sjevernoamerički kontinent, Havaje i Guam" te na Južnu Koreju, dodaje zapovjedništvo u priopćenju.

Nova južnokorejska predsjednica upozorila je u utorak Pjongjang da je odustajanje od njegova nuklearnog i balističkog programa "jedini put želi li opstati" i pozvala ga "na promjene", u času dok raste napetost na korejskom poluotoku.

"Želi li Sjever opstati, jedini put je da prestane s provokacijama i prijetnjama, odustane od nuklearnog i balističkog oružja te postane odgovoran član međunarodne zajednice", poručila je Park Geun-Hye, koja je u veljači preuzela najvišu državnu dužnost u Južnoj Koreji.

"Sjeverna Koreja još prijeti našoj nacionalnoj sigurnosti", dodala je predsjednica u govoru u povodu treće obljetnice potonuća južnokorejske korvete koju je Pjongjang pogodio torpedom, kako tvrdi Seul.

Odnosi Sjeverne i Južne Koreje na najnižoj su točki od 2010. Sjevernokorejski nuklearni pokus 12. veljače, treći po redu, bio je povod za nove sankcije UN-a, na što je Pjongjang uzvratio prijetnjom. Kina je u međuvremenu pozvala "sve strane" na suzdržanost, javio je Reuters izvješćujući s redovite dnevne konferencije za novinare u kineskom ministarstvu vanjskih poslova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter