Sjeverna Koreja planira agrarnu reformu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja kani poljoprivrednicima dopustiti da zadrže više uroda ne bi li tako popravila poljoprivrednu proizvodnju, rekao je jedan izvor Reutersu, a vjeruje se da je to odlučeno radi popravljanja zaliha hrane, obuzdavanja rasta cijene hrane i ublažavanja pothranjenosti stanovništva.

Liberalizacija poljoprivrede pod novim vođom Kin Jong-unom koji je vlast preuzeo u prosincu 2011. nakon smrti oca, mogla bi značiti da se odustaje od gušenja privatne proizvodnje kakvo traje od 2005. Počele su i glasine da najmlađi Kim razmišlja o reformama radi jačanja gospodarstva siromašne Sjeverne Koreje, piše Reuters.

"Seljaci će dobiti poticaje za uzgoj više hrane. Smiju zadržati i prodavati oko 30 do 50 posto žetve, ovisno o regiji", rekao je taj izvor. U ovome trenutku većina poljoprivrednih proizvoda prodaje se vladi po državnoj cijeni koja odudara od tržišne.

Reuters dodaje kako nije moguće dobiti nezavisnu potvrdu tih novih sjevernokorejskih planova, ali da se izvor na koji se sad poziva dosad pokazao pouzdanim. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter