Sjeverna Koreja obustavlja nuklearne testove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja je u srijedu pristala obustaviti nuklearne testove, obogacivanje urana i lansiranje raketa dugog dometa te dopustiti inspektorima posjet nuklearnom kompleksu Yongbyon kako bi utvrdili je li moratorij proveden.

Sjedinjene Države su zauzvrat spremne dati pomoc u hrani od 240.000 metrickih tona koju je zatražila Sjeverna Koreja a na temelju potreba može se dogovoriti još pomoci.

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton je u srijedu rekla da je sjevernokorejski nuklearni moratorij "skroman prvi korak u pravom smjeru", na putu prema miru.

Sjedinjene Države još uvijek su zabrinute, rekla je Clinton kongresnom odboru, i pozorno ce pratiti i prosudivati nove sjevernokorejske celnike po njihovim djelima.

Celnik Medunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je rekao da je ta agencija UN-a spremna vratiti se u Sjevernu Koreju nakon što je ta zemlja pristala na nuklearni moratorij. "Kao što sam ranije rekao, agencija ima kljucnu ulogu u provjeri sjevernokorejskog nuklearnog programa", rekao je u izjavi celnik IAEA Yukiya Amano. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter