Sjeverna Koreja najavila nova lansiranja raketa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja je u četvrtak najavila nova lansiranja raketa dugog dometa i nuklearne testove koji će za cilj imati Sjedinjene Države, dramatično pojačavši svoje prijetnje zemlji koju naziva "zakletim neprijateljem".

"Nećemo zamaskirati činjenicu da su razni sateliti i rakete dugog dometa koje ćemo lansirati, te nuklearni test koji ćemo uskoro provesti, usmjereni prema SAD-u", objavio je sjevernokorejski nacionalni obrambeni odbor, a prenijela agencija KCNA.

Do objave je došlo dan nakon što je Vijeće sigurnosti u rezoluciji jednoglasno osudilo lansiranje sjevernokorejske rakete u prosincu.

Južna Koreja i drugi promatrači vjeruju da je Sjeverna Koreja tehnički spremna za svoj treći nuklearni test i da odluka o datumu ovisi o novom čelniku Kim Jong-unu.

Analitičari smatraju da Sjeverna Koreja može izvesti nuklearni test već u veljači, u vrijeme kada će na dužnost stupiti nova južnokorejska predsjednica ili kada se slavi godišnjica rođenja bivšeg vladara Kim Jong-ila.

Sjevernoj Koreji su rezolucijama UN-a i nametanjem sankcija zabranjeni nuklearni pokusi i uvoz nuklearne tehnologije. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter