Sjeverna Koreja lansirala podmornički projektil

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja lansirala je u subotu kod svoje istočne obale vjerojatno podmornički balistički projektil, objavila je Južna Koreja. Projektil je ispaljen u smjeru sjeveroistoka oko 18.30 sati po mjesnom vremenu. Južnokorejska agencija Yonhap objavila je da je projektil letio nekoliko minuta. Raketa je letjela oko 30 kilometara, a južnokorejsko ministarstvo obrane još uvijek analizira je li lansiranje bilo uspješno.
Druge pojedinosti nisu poznate.

Sjeverna Koreja organizira početkom svibnja kongres vladajuće Radničke partije. Kongres se održava prvi put u 36 godina pa Južna Koreja strahuje da bi Sjeverna Koreja mogla zbog toga izvesti novo, peto nuklearno testiranje unatoč UN-ovim sankcijama ili lansirati neki opasan projektil.

Sjeverna Koreja prvi je put pokušala lansirati podmornički projektil prošle godine kada je pokazala da je u početnoj fazi razvoja takvog sustava, koji bi mogao biti nova prijetnja njezinim susjedima i SAD-u. No naknadni testovi nisu ispunili očekivanja jer stručnjaci tvrde da su državne snimke bile montirane kako bi lažno prikazale uspješna lansiranja.

State Department je u Washingtonu objavio da zna za navodno lansiranje balističke rakete. "Lansiranje balističkih raketa je jasno kršenje nekoliko rezolucija UN-a", rekao je glasnogovornik John Kirby.

Prema nekoliko UN-ovih rezolucija od 2006., Sjevernoj Koreji je zabranjeno izvođenje nuklearnih pokusa i korištenje balističke raketne tehnologije. (Hina)

       

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter