Sjeverna Koreja izazvala svijet nuklearnim pokusom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja provela je u utorak svoj treći nuklearni pokus i time izazvala ljutnju međunarodne zajednice, a i njezina jedina velika saveznica Kina pozvala je na smirivanje situacije.

Sjeverna Koreja je priopćila da je pokus imao "veću eksplozivnu snagu" od pokusa provedenih 2006. i 2009. godine koji su bili malih razmjera. Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA je javila da je Pjongjang koristio "manju i lakšu nuklearnu napravu", dajući naznake da je ponovno koristio plutonij koji je pogodniji za korištenje kao raketna bojeva glava.

Nakon što su Japan, Južna Koreja, SAD i glavni tajnik UN-a osudili sjevernokorejski nuklearni pokus reagirao je i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je pozvao Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa i da se vrati za pregovarački stol.

"Porast vojnih napetosti u regiji krajnje je opasan", rekao je Lavrov na brifingu za novinare u Pretoriji nakon sastanka s južnoafričkim šefom diplomacije. "Sjeverna Koreja treba odustati od svog programa nuklearnog oružja", kazao je.

Kina, koja pokazuje znakove sve većeg ogorčenja svojim susjedom, ponovila je pozive na "denuklearizaciju" Korejskog poluotoka. Također je pozvala na smirivanje situacije i zatražila je od Pjongjanga da ne pojačava napetosti. "Snažno pozivamo Sjevernu Koreju da se pridržava svojih obveza i da ne poduzima daljnje akcije koje bi pogoršale situaciju", priopćila je Kina.

Peking također traži od Pjongjanga da se vrati na šestostrane pregovore u koje su uključeni Kina, dvije Koreje, SAD, Japan i Rusija.

"Nastavit ćemo s naporima u svrhu njihova vraćanja na šestostrane pregovore i vjerujemo da je važno osigurati denuklearizaciju Sjeverne Koreje", rekao je Lavrov, čija zemlja graniči sa Sjevernom Korejom.

Oglasio se i Iran koji je rekao da treba uništiti svo svjetsko nuklearno oružje.

"Mi mislimo da treba doći do točke kada nijedna zemlja neće imati nuklearno oružje", kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast. "Svo oružje masovnog uništenja i nuklearno oružje treba uništiti", istaknuo je.

Zanimljivo je da je Iran pod sankcijama UN-a zbog svog nuklearnog programa za koji tvrdi da ga koristi u mirne svrhe i odbacuje optužbe zapada da želi izraditi nuklearno oružje.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da ima prostora za nove rezolucije UN-a protiv Sjeverne Koreje nakon njezina posljednjeg nuklearnog pokusa, ali da njihov učinka ovisi o potpori Kine.

"Te opcije treba razmotriti. Postoji dodatni pritisak i sankcije koje se mogu uvesti, ali one bi imale najveći učinak uz potporu Kine", kazao je Hague za Reuters na marginama konferencije o Libiji u Parizu. "Sada je vrijeme da pokažemo da ako ona (Sjeverna Koreja) nastavi tim putem da će biti suočena s nastavkom izolacije i pritiskom svih članica Vijeća sigurnosti. Mi ćemo pozvati na to da se poduzme takva akcija", istaknuo je.

Unatoč provođenju tri nuklearna pokusa i testiranja dalekometnih raketa, vjeruje se da Sjeverna Koreja nije blizu izrade nuklearne rakete koja bi mogla pogoditi SAD.

Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo je izvanrednu sjednicu koja bi se trebala održati kasnije u utorak.

Ranije je američki predsjednik Barack Obama nazvao je ovaj pokus "provokativnim činom" koji ugrožava regionalnu stabilnost. "Opasnost koju predstavljaju opasne aktivnosti Sjeverne Koreje opravdava daljnju brzu i vjerodostojnu akciju međunarodne zajednice. SAD će također nastaviti poduzimati korake potrebne da obrani sebe i svoje saveznike", rekao je Obama.

Japanski premijer Shinzo Abe je kazao da je pokus "teška prijetnja" koja se ne može tolerirati. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je sjevernokorejski pokus ustvrdivši da je riječ o "teškoj povredi" rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter