Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu preko japanskog kopna

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela preko teritorija Japana i pala u Tihi ocean, što dodatno povećava napetost zbog vojnih planova Pjongjanga, a Vijeće sigurnosti UN-a tim povodom sazvalo je za utorak poslijepodne hitnu sjednicu .

UN-ovo Vijeće sigurnosti održat će izvanrednu sjednicu u utorak poslijepodne , a japanski premijer Shinzo Abe je osudio taj čin kao "ozbiljnu i neviđenu prijetnju".

Zadnji put je neka sjevernokorejska raketa preletjela iznad Japana 2009. Pyongyang je tvrdio da je to bio satelit. No Washington, Seul i Tokyo smatraju da je bila riječ o tajnom pokusu interkontinentalne balističke rakete (ICBM).

No Sjeverna Koreja je prošli mjesec pred očima čitave međunarodne javnosti izvela dva pokusna ispaljivanja ICBM-a, pa se sada čini da je dobar dio američkog teritorija u njihovu domašaju.

Američki predsjednik Donald Trump je tada obećao da će sručiti "vatru i gnjev" na Sjevernu Koreju. Pyongyang je na to odgovorio da će u blizini Guama, američkog teritorija u Tihom oceanu, ispaliti raketnu salvu.

Najnovija raketa je ispaljena iz Sunana, blizu Pyongyanga, u 5.57 sati (ponedjeljak, 22.57 sati) i preletjela je iznad Japana, objavio je južnokorejski glavni vojni stožer.

Raketa je prešla 2.700 km na najvišoj mogućoj visini od oko 550 km. Ispaljena je na istok, a ne prema Guamu, strateškom otoku američke vojske sa 160.000 stanovnika koji je oko 3.500 km udaljen od Sjeverne Koreje.

Abe je ispaljivanje rakete nazvao "neprihvatljivim" i ocijenio da ono "znatno šteti miru i sigurnosti na tom području", dodajući da je Tokyo prosvjedovao kod Pyongyanga.

Premijer je rekao da je 40 minuta razgovarao telefonom s Trumpom. Dvije savezničke zemlje dogovorile su se, rekao je, da će "pojačati pritisak na Sjevernu Koreju".

Rusija je u utorak nakon novog sjevernokorejskog pokusa kazala kako je "iznimno zabrinuta" stanjem u Sjevernoj Koreji osuđujući "trend eskalacije" napetosti. "Uočavamo trend eskalacije...i vrlo smo zabrinuti zbog razvoja", kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prema agenciji RIA Novosti.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane potvrdio je prelijetanje rakete iznad Japana, dodajući da ona "nije bila prijetnja za Sjevernu Ameriku".

Pyongyang svoje vojne ambicije opravdava potrebom da se zaštiti od SAD-a. Najnoviji raketni pokus koji slijedi nakon subotnjeg ispaljivanja triju raketa kratkog dometa, događa se u vrijeme zajedničke godišnje vojne vježbe Seula i Washingtona na Korejskom poluotoku. Ta vježba svaki put izaziva bijes Sjeverne Koreje koja ih smatra pripremom za invaziju na nju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter