Sjeverna Koreja ima rakete kojima može gađati SAD

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja danas je objavila da posjeduje strateške rakete kojima može gađati teritorij Sjedinjenih Američkih Država, uzvraćajući na novi ugovor o povećanju dometa južnokorejskih raketa koji su u nedjelju zaključili Washington i Seul.

"Revolucionarna vojska (Sjeverne Koreje), pa tako i njezine strateške raketne snage, može sada gađati ne samo američke snage na Korejskom poluotoku, nego i Japan, Guam (američki teritorij u Tihom oceanu) pa čak i teritorij SAD-a", rekao je glasnogovornik Povjerenstva za narodnu obranu u priopćenju koje je objavila službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Pjongjang je, dodao je, spreman sučeliti se s bilo kojim neprijateljem, "nuklearnim snagama na nuklearne snage, raketom na raketu".

Ove prijetnje odgovor su na ugovor koji su Seul i Washington sklopili u nedjelju i koji im omogućuje da gotovo utrostruče domet svojih balističkih raketa, koje će ubuduće pokrivati čitavo područje Sjeverne Koreje. Domet raketa povećat će se na 800 km, što znači da će im u dometu biti i dio Kine i Japana.

SAD ima 28.500 vojnika u Južnoj Koreji, kojoj u slučaju napada jamči "nuklearni kišobran". Seul je zauzvrat 2001. pristao na ograničenje dometa svojih raketa ne bi li smanjio napetosti na Korejskom poluotoku.

Sjevernokorejski režim je 2006. i 2009. izveo dva nuklearna pokusa zbog kojih mu je UN-ovo Vijeće sigurnosti uvelo teške sankcije.

Usto, posjeduje 800 pokretnih raketa, među kojima 600 Scudova koji su neposredna prijetnja jugu. Mnogi vojni stručnjaci smatraju da Pjongjang još ne raspolaže tehnologijom potrebnom za opremanje raketa nuklearnim oružjem. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter