Sjeverna Istra zajedno za razvoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnici Novigrada, Buja, Umaga i Buzeta te nacelnici Brtonigle, Grožnjana, Oprtlja i Lanišca potpisali su sporazum o postupku i mjerama za osnivanje LAG-a (Lokalne akcijske grupe) sjeverne Istre.

Prema strategiji ruralnog razvoja Istarske županije od 2008. do 2013. godine definirano je osnivanje takvih udruga koje cine predstavnici lokalne vlasti, privatnog sektora i civilnog društva kako bi zajedno pripremili lokalne razvojne strategije te projektne prijedloge za održivi razvoj ruralnog prostora i kandidirali ih za sredstva iz pretpristupnih, a kasnije i strukturnih fondova Europske unije.

Prioriteti ovog LAG-a, koji obuhvaca prostor od 677 cetvornih kilometara i oko 35 tisuca stanovnika, su turizam, obrtništvo, trgovina, poljoprivreda, ribarstvo i industrija. U narednom razdoblju trebaju ukljuciti privatni i društveni sektor, osnovati udrugu te izraditi lokalnu strategiju razvoja i operativni plan.

Medu zadacima LAG-a, ciji je izvor financiranja IPARD program, su i informiranje stanovništva o postojecim mogucnostima financiranja projekata, osobito iz IPARD programa, te organiziranje radionica, treninga i seminara o pripremi poslovnih planova, investicijskih studija, pripremi i prijavi projekata.

Predstavljajuci Leader program koji je EU osnovala radi rješavanja problema karakteristicnim za ruralni prostor - iseljavanje i nezaposlenost, Igor Jurcic, strucni suradnik AZRRI-ja koji jedinicama lokalne samouprave u ovoj inicijativi pruža podršku, napomenuo je da se on implementira upravo kroz LAG-ove. Sporazum za osnivanje LAG-a nedavno su potpisali i predstavnici jedinica lokalne samouprave bivše Poreštine, a za 16. ožujka je najavljena osnivacka Skupština LAG-a središnje Istre.

Ilustrirajuci korisnost ove inicijative Jurcic je napomenuo da Slovenija ima 33 LAG-a i godišnje na raspolaganju europskih 33 milijuna eura.


Podijeli: Facebook Twiter