Sjeverna Irska: Uhićeni Gerry Adams tvrdi da je nevin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vođa Sinn Feina Gerry Adamas, kojeg je policija u Sjevernoj Irskoj uhitila u srijedu u okviru istrage o jednom od najkontroverznijih ubojstava u toj britanskoj pokrajini, što će najvjerojatnije izazvati politički potres kako u Belfastu tako i u Dublinu, kazao je da je nevin i da nema nikakve veze s ubojstvom, ocijenivši da iza tog poteza stoje politički motivi.

Adams, koji je u Velikoj Britaniji omražen kao glasnogovornik Irske republikanske armije (IRA), u 1980-ima sebe je prikazao kao sjevernoirskog mirotvorca, a potom i populističkog oporbenog političara u irskom parlamentu.

Njegova stranka je u srijedu potvrdila da ga policija ispituje u svezi otmice i ubojstva Jean McConville iz 1972., majke desetoro djece za koju je IRA sumnjala da je doušnik.

Adams koji je uvijek nijekao da je član IRA-e kazao je kako je nevin u svakom pogledu toga ubojstva.

"Odbacujem ove dobro izreklamirane i zlobne optužbe", rekao je Adams u priopćenju i dodao da smatra da je ubojstvo Jean McConville i tajno pokapanje njezina tijela bilo pogrešno te da je prema njoj i njezinoj obitelji počinjena mučna i tužna nepravda.

Adams, koji vodi kampanju za predstavnike Sinn Feina na europskim izborima 23. svibnja, natuknuo je da je moguće da iza njegova uhićenja stoje politički motivi.

"Da, zabrinjava me odabrani trenutak uhićenja, usred izborne kampanje", kazao je za irsku televiziju RTE. Njegovo uhićenje će imati ozbiljne posljedice u Republici Irskoj gdje Adams predvodi drugu najveću oporbenu stranku koja je snažno suprotstavljena politici oštrih mjera štednje sadašnje vlade.

Tijelo McConville je bilo pronađeno 2003. na plaži u okrugu Louth, kojeg Adams predstavlja u irskom parlamentu. Istraga o ubojstvu McConville ponovo je pokrenuta nakon objave niza intervjua bivših boraca iz Sjeverne Irske za Boston College. Sjevernoirska policija je prošle godine zatražila snimljeno svjedočanstvo bivše pripadnice IRA-e Dolours Price nakon njezine smrti te godine. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter