Sjever Kosova odsjecen od Srbije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici Kfora u petak su zatvorili granicne prijelaze Brnjak i Jarinje izmedu Kosova i Srbije nakon što su prije toga lokalni Srbi na sjeveru Kosova barikadama na putevima prema tim prijelazima sprijecili prolazak postrojbi Kfora, javljaju mediji u Beogradu, dok je za televiziju B92 srbijanski predsjednik Boris Tadic kazao da dijalog izmedu Beograda i Prištine nema alternativu te da ne postoji bolje rješenje.

Pripadnici Kfora na prijelazima su, navodi se, postavili rampe i bodljikavu žicu, cime je sjever Kosova odsjecen od Srbije, a kosovski Srbi prijete blokadom svih puteva na sjeveru Kosova ukoliko Kfor pokuša pomoci kosovskoj policiji da zauzme prijelaze.

Voditelj srbijanskog pregovarackog tima Borislav Stefanovic zapovjedniku Kfora Erhardu Buhleru prenio je, kako navodi srbijanska državna televizija RTS, da Srbi nece prekinuti blokadu prijelaza Brnjak i Jarinje, ali da nece pribjegavati sili i da ce ostati mirni.

Kako je prenijela srbijanska agencija Tanjug, tijekom razgovora Buhlera sa Srbima koji su blokirali put k Jarinju culi su se pucnji, a slovenski pripadnik Kfora rekao je izvjestitelju Tanjuga da je najvjerojatnije rijec o rafalu ispaljenom u zrak.

Razgovori Buhlera i Stefanovica, kako javlja srbijanska agencija Beta, nastavljeni su poslije podne, a srbijanski predsjednik Tadic u razgovoru za televiziju B92 istaknuo je kako je vrlo važno da se atmosfera u Srbiji održi stabilnom i mirnom te da je zbog toga iznimno važna sjednica Skupštine Srbije, najavljena za subot,u koja bi, kako je rekao, trebala pridonjeti smirivanju situacije, a ne njezinom razbuktavanju.

Tadic je kazao kako najveci utjecaj na administraciju u Prištini ima americka politika i dodao kako bi bilo dobro kad "americki veleposlanik u Prištini ne bi davao izjave koje poticu na sukobe i koje poticu administraciju u Prištini na agresivne reakcije'', ocijenivši da bi to znacajno pridonijelo miru na Kosovu. Dodao je kako je dijalog izmedu Beograda i Prištine ovog trenutka nesumnjivo u krizi, ali i da duboko vjeruje u mogucnost njegovog nastavka onog trenutka kad se stvari vrate na pocetnu poziciju.

Nakon što su granicne prijelaze Jarinje i Brnjak izmedu Kosova i Srbije zauzele snage Kfora, NATO je te lokacije u cetvrtak proglasio zabranjenim vojnim zonama, odnosno podrucjima kojima je pristup ogranicen, zaprijetivši primjenom bojeve municije u slucaju napada na njih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter