Sjever Istre sprema se za maškarano ludilo

Prošlogodišnja primopredaja vlasti u Buzetu (arhiva/G. ČALIĆ ŠVERKO)
Prošlogodišnja primopredaja vlasti u Buzetu (arhiva/G. ČALIĆ ŠVERKO)

Sjever Istre ubrzo će zakoračiti u najluđe godišnje doba jer maškare ove godine počinju nešto ranije nego inače. Domaćin ovogodišnjeg Buzetskog karnevala su maškare Svetog Ivana, koje će 26. siječnja podignuti pusta u Svetom Ivanu, a tamo će se održati i ceremonijal primopredaje vlasti. Dogovor maškaranih skupina je da se u tradiciju unesu neke izmjene, tako će se pust umjesto na Fontani od ove godine podizati u mjestu maškarane skupine koja će te godine biti domaćin karnevala.

Program Buzetskog karnevala, saznajemo u Turističkoj zajednici Buzeta, još nije u cijelosti definiran, no poznato je da će se dječja maškarana matineja održati 1. veljače u Domu u Svetom Martinu, a toga je dana predviđen i maskenbal u Mlinima. Maskenbal u Prodanima održat će se 2. veljače, a u Krušvarima 8. veljače. Mimohod Dječjeg vrtića "Grdelin" i nižih razreda Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" također je predviđen 8. veljače , ali u prijepodnevnim satima.

Središnji sadržaj karnevala, veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana, održat će se na pusnu nedjelju 10. veljače i okupiti nekoliko velikih grupa Buzeštine s više od tisuću maskiranih sudionika. Vladavina maškara završava 13. veljače, na Pepelnicu, ili Čistu srijedu, ceremonijalom suđenja i spaljivanjem pusta u Svetom Ivanu te drevnom mlinarskom igrom na ruh na cesti od Svetog Ivana do Mosta.

Cilj Buzetskog karnevala, koji zadnjih devetnaest godina Turistička zajednica organizira i koordinira zajedno s Pusnim odborom, očuvati je tradiciju i običaje te upotpuniti turističku ponudu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter