Sjever Istre pod debelim snježnim pokrivačem

U Gornjoj Nugli 15-ak centimetara snijega (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
U Gornjoj Nugli 15-ak centimetara snijega (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

U kasnim noćnim satima sa srijede na četvrtak središnju je Istru zahvatio novi val snježnih oborina pa je tako, prema službenim podacima DHMZ-a, u Pazinu danas u 7 sati izmjereno sedam centimetara snijega.

Oborinska fronta u Istru je stigla s jugoistoka, s time da je u Puli padala kiša, dok je na širem području Labinštine padao slabi snijeg. Ujutro su oborine prestale, a glavni grad Istarske županije osvanuo je u čarobnom, snježnom ugođaju.

Većih problema u prometu ili poledice nije bilo s obzirom na to da su radnici gradske komunalne tvrtke Usluga i cestari na raščišćavanju puteva bili angažirani od ranog jutra.

Nastavlja se snježni tjedan i na Ćićariji. Novi snijeg podebljao je sinoć snježni pokrivač na krajnjem sjeveru poluotoka. Mjestimice ga je napadalo do 40 centimetara. Glavnina snježnih oborina ponovo je pala u planinskom području laniške općine pa su ralice zimske službe Istarskih cesta čistile i posipavale zasnježene županijske prometnice.

Zabijelili su se i predjeli Buzeštine, ponajviše Roština, u Gornjoj Nugli, primjerice, napadalo je deset do petnaest centimetara snijega, a u manjem obimu sniježilo je i na Vrhuvštini te dijelovima Sovinjštine. Na teren su u 7 sati krenule i ekipe gradske komunalne firme "Park" iz Buzeta, zadužene za čišćenje gradskih i nerazvrstanih prometnica na buzetskom području. Sa dvije ralice i sa kamionom s posipačem čistile su se ceste prema svim selima i zaseocima, saznajemo od voditelja ekipe "Parka" Nenada Stokovića.

Na Ćićariji su na snazi zimski uvjeti.

Petak bi trebao proteći bez većih oborina, bit će hladno, a  minimalne temperature zraka kretat će se između -2 i 3 stupnja Celzija, a maksimalne dnevne od 4 do 6 stupnjeva. Puhat će umjerena i jaka, na jugu i istoku Istre vrlo jaka i olujna bura.

- Turbulentno vrijeme nastavit će se i u idućim danima. Već u subotu kasno navečer stiže novo pogoršanje vremena uz jugo i obilnu kišu.

Jako će zajužit uz pogoršanje biometeoroloških prilika, tako da ako volite hladnije vrijeme, uživajte još dva dana uz pravu zimu, poručuju iz meteorološke udruge Istramet. Od subote, dakle, nastupa kišno vrijeme koje bi moglo potrajati čak sve do četvrtka. (A. DAGOSTIN, G. ČALIĆ ŠVERKO)

Snijeg u okolici Višnjana, Kaštelira i Vižinade 

Najviši dijelovi Poreštine ujutro su osvanuli pod snježnim pokrivačem. U općinama Višnjan, Kaštelir, Vižinade pao je snijeg koji se zadržava na rubnim dijelovima, dok se u općinskim središtima polagano topi zbog sunčanog jutra.

Prve ovogodišnje snježne pahuljice pojavile su se još jučer, no isprala ih je kiša, dok danas stanovnici najviših dijelova Poreštine mogu uživati u pravom zimskom ugođaju. (M. DAMJAN)

Grožnjan pod tankim bijelim pokrivačem

Kada padne snijeg, obično ga na području Općine Grožnjan zbog njene nadmorske visine bude više nego u ostalim dijelovima Bujštine, ali jutros bijeli pokrivač bio je tanji nego inače.

A brzo se i topio, jer je sunce svanulo rano. Do podneva snježnog pokrivača gotovo da i nije bilo - ostali su tek tragovi.

Na obalnom dijelu - od Novigrada do Umaga - snijega nije bilo. (T. K.)

Na Gori Glušić 30-ak centimetara snijega

Na Labinštini je jučer u večernjim satima počeo padati mokar snijeg nošen burom. Hvatao se za tlo na nadmorskoj visini od oko 150 metara pa su se tako zabijeli grad i okolica, Plominsko zagorje te gotovo cijela Pićanština.

Snježni pokrov nije prouzročio probleme u prometu, ali izuzetak su bili Ripenda i Gora Glušić, gdje je napadalo 20-ak centimetara snijega pa je Komunalno poduzeće Prvi maj prometnice čistilo ralicama. Po njihovim saznanjima, na vrhu Goli, najvišoj točki Gore Glušić, snježni pokrivač je dosezao i 30 centimetara.

Jutrošnje topljenje snijega prekinula je bura pa su komunalci kolnike posuli pijeskom. (R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter