Sjever Istre obiluje klizištima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klizište u Juradima, selu na obroncima akumulacije Butonige, koje su pokrenule dugotrajne kiše i velike kolicine oborinskih i slivnih voda, posljednjih dana zaokuplja pažnju javnosti. Vrh ili celo klizišta direktno zahvaca tri seoske zgrade te cetiri, pet gospodarskih objekata, a obitelji iz dvije najugroženije kuce smještene su na sigurno.

Nakon dvotjedne neizvjesnosti, tracak optimizma ulijeva cinjenica da se, unatoc obilnim kišama koje su pale posljednjih dana, stanje nije znacajnije pogoršalo.

Sjever Istre zbog nepovoljne geološke grade terena obiluje klizištima. Neka se, u pravilu pokrenuta obilnijim oborinama, povremeno aktiviraju. Najprimjetnija su na padinama uz prometnice, a još ih je citav niz potencijalno opasnih. Buzecani dobro pamte dramaticnu sijecanjsku noc 1995. godine kada se, uslijed obilnih kiša i neriješene odvodnje oborinskih voda i kanalizacije, na jugoistocnoj strani starog grada Buzeta otvorilo veliko klizište.

Dvadesetak metara starogradskih zidina iz 15. stoljeca s kamenim gromadama i zemljom u kišnoj noci kliznulo je u provaliju i zaustavilo se u natopljenoj zemlji. Zajedno sa zidinama te kamenim gromadama otrgnutim od sloja vapnenca nad kojim se uzdiže stari grad Buzet, u provaliju se obrušio dio ceste sve do zgrade tadašnjeg mini marketa, pa je prava sreca u nesreci bila da nitko nije nastradao.

Evakuirane su tri obitelji iz dviju najbližih kuca neposredno uz provaliju kod Velih vrata, glavnog ulaza u starogradsku jezgru. Odmah je obustavljen sav promet jer je jedina kružna cesta u starom gradu ostala doslovce odrezana. Stanari su noc probdjeli na kiši, nad provalijom, u strepnji da klizište ne povuce za sobom i obližnje zgrade, no to se, srecom, nije dogodilo. Oborinske vode i kanalizacija godinama su potkopavali stijene koje su se urušile povlaceci za sobom i zidine i cestu.

- Upozoravali smo da oborinske vode i kanalizacija natapaju teren, ali ništa nije poduzeto, izjavili su nam tada uzrujani žitelji starog grada. Urušavanjem jugoistocnih gradskih zidina iz 15. stoljeca oštecen je i dio povijesne jezgre, spomenik kulture najvece vrijednosti.

Mladim generacijama gotovo je nepoznata tragedija koja je u svibnju 1972. godine zadesila Lanišce, selo na Cicariji. Proljetne kiše pospješile su klizanje zemlje s obližnjeg brda koja je doslovce prekrila šest seoskih kuca. Ekipe civilne zaštite, vatrogasci, hitna medicinska pomoc, elektromonteri buzetskog pogona Elektroistre tri su dana dežurali na klizištu, spašavali ljude i imovinu. Stanovnici iz najugroženijih kuca evakuirani su na vrijeme tako da je i ova nesreca prošla bez ljudskih žrtava, ali s velikom materijalnom štetom.


Podijeli: Facebook Twiter