Sjeta, melankonija i živost urbane Havane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod nazivom "Kubanski kadrovi" otvorena je sinoc izložba fotografija Voljena Grbca na Trgu slobode u organizaciji Muzeja grada Umaga. Grbac se predstavio s 18 fotografija u crno-bijeloj tehnici, kojima je predocio život Kube u njegovom glavnom gradu. Uz pomoc svjetla i sjena ocrtao je portrete žena, mladica i djece u raznim dijelovima urbane Havane. Kako je u uvodu istaknula v. d. ravnateljice muzeja Biljana Bojic, u kadrovima je uhvacena sjeta i melankonija na licima ljudi, živi ritam ulica, neposrednost domacina, kao i ponos stanovnika Kube kroz ideološke grafite.

- Naš gost svestrani je umjetnik, po zanimanju pjevac, tocnije tenor solist opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. Pjevanje je završio u Trstu i Madridu, Ekonomski fakultet u Rijeci, a posljednjih se godina bavi i vokalnim pedagoškim radom. Poznat je i na polju umjetnicke fotografije - prije cetiri godine na prvom izdanju Ex temporea u Novigradu osvojio je prvo mjesto, a pobijedio je i lani na fotografskom natjecaju "Na Bakhovom dvoru" u Bujama. Voditelj je privatne fotogalerije Amato u Grožnjanu, iznijela je Bojic.

Umjetnik je napomenuo da bi volio da publika kroz te radove vidi njegov pogled na život. Kuba je istovremeno tragicna i vesela, ljudi su bezbrižni u toj svojoj neimaštini, dodao je Grbac, koji je fotografijama prenio njihovu tugu i rezignaciju. Kustos izložbe i voditelj grožnjanske galerije Fonticus Eugen Borkovsky napomenuo je da su njegove fotografije pune sadržaja.

- Poput tata, autor krade trenutak, atmosferu ili snima osobu koja nerijetko pristaje na fotografiranje. Portreti, uhvaceni u okolnostima ili ambijentu kojem pripadaju, vracaju nas u neko prošlo vrijeme, iako su sasvim aktualni. Uz portret se pojavljuju birani znakovi i znakoviti prostori koji odreduju i podcrtavaju zabilježeno. Umjetnika ocito zanima covjek, osoba u socijalnom kontekstu, on svjedoci da akteri, odrasli i djeca, još uvijek imaju vremena za igru, za sebe i prijatelje. Postavlja se pitanje je li možda, za naše potrošacke nazore, siromaštvo ipak unijelo mir na ova lica, rekao je medu ostalim Borkovsky.

Izložbu je svecano otvorio dogradonacelnik Veljko Ivancic. Smještena je u muzejskoj galeriji "Umaški izlog" i bit ce otvorena do 5. studenog.


Podijeli: Facebook Twiter