Sjene sa 60. Pule nad Danima hrvatskog filma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Informacija da su upitni ovogodišnji 23. Dani hrvatskoga filma u Zagrebu ozbiljno je prodrmala sve filmske djelatnike, a posebno one autore koji su već poslali svoje filmove na natječaj. Od Davora Šišmanovića, koji je već godinama u Studentskom centru zadužen za organizaciju Dana, saznajemo da će se oni u travnju održati jer do sada nitko službeno nije rekao da će se dogoditi suprotno.

Nesporazumi na relaciji Hrvatski audiovizualni centar (s ravnateljem Hrvojem Hribarom), Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i Studentski centar kulminirali su "ponudom" samog Hribara da sve ostane po starom ali da u igru uđu novi igrači koji imaju njegovo povjerenje.

Cijela priča i sukob imaju korijene u lanjskom otvaranju 60. Festivala igranog filma u Puli, koju je dobila Organizacija d.o.o., a kojoj je za to HAVC na čelu s Hribarom dodijelio 600 tisuća kuna, nakon čega su oni Hribara uključili u program te je on režirao program otvaranja Festivala u Areni i napisao tekst najava. Očito se ta sjena i dalje vuče jer se oba aktera i oko Dana hrvatskog filma nadmeću oko istog pulskog scenarija.

U svakom slučaju ona krajem godine započeta priča o promjeni Pravilnika Pulskog festivala i utemeljenju novog tročlanog  umjetničkog vijeća umjesto umjetničkog ravnatelja te novog broja članova u festivalskom Vijeću, očito se reflektira i na ostale filmske segmente koji, valjda, još nisu skroz pod kontrolom samog Hribara i ministrice kulture Andree Zlatar Violić. (M. ĆURIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter