Sjena pocela bacati covjeka, a ne covjek sjenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula zapocele su pripreme za predstavu "Lindarski kaban" prema tekstu Dragutina Lucica Luca. Premijera je zakazana za sredinu ožujka, a o nastajanju predstave porazgovarali smo s njezinim autorom.

- Jedan od predložaka bila mi je i Andersenova bajka "Carevo novo ruho". Predstava ce biti na lindarskome govoru, režirat ce je Jasminko Balenovic, s kojime vec duže vrijeme uspješno suradujem, a glume Helena Minic, Rade Radolovic i Teodor Tiani. Glazbu priprema Livio Morosin. Upravo sam dovršio rad na akcentuaciji jer uz predstavu ce biti tiskana i knjižica u biblioteci INK-a, kazao je Lucic.

Predstava ce imati dva cina i svaki od njih ce imati dvije scene i trajati ce oko sat i dvadeset minuta, a Lucic veli da ce biti duhovita i vesela. Što se tice teme, istice da je suvremena.

- Inspiraciju sam dobio iz poznatog Andersenova djela, ali nisam ovom prilikom napravio predstavu za djecu, kako bi se moglo pomisliti, iako sam u pocetku to i namjeravao. Tema predstave? Reci cu vam samo da je sjena pocela bacati covjeka, a ne covjek sjenu. Uostalom, vidjet cete. Sada su trenutno na rasporedu vježbe citanja. Naime, iako glumci dobro poznaju dijalekt, ovaj je lindarski malo drukciji od onih južne Istre kojima se govori na Puljštini, tako da moramo vježbati akcentuaciju. Snimio sam i CD s izgovorom teksta i potom smo to vježbali. Ja se vracam sada svome poslu, a doci cu nekoliko dana prije predstave da finiširamo projekt, kazao je Lucic. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter