Sjeme buduce i vece suradnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji Anno Domini PUF-a - medunarodnog kazališnog festivala "The Visit (Posjeta)" u režiji Jerzyja Zona iz poljskog teatra KTO na programu je veceras u 20.30 sati na pulskoj tržnici.

Za razliku od prijašnjih godina, Anno Domini 2012. igra drugog dana festivala, koji je jucer otvoren predstavom "Slijepci" po motivima romana Josea Saramaga, takoder u režiji Jerzyja Zona i u izvedbi teatra KTO.

Kao što vjerna publika PUF-a vec zna, Anno Domini ima za zadatak recenzirati svjetska i domaca umjetnicka stremljenja te kroz kazališni medij komentirati, reagirati na umjetnicka vrludanja u potrazi za dominantnim pravcima koji obilježavaju tekucu sezonu i omoguciti clanovima INAT-ova ansambla i pridruženim clanovima dragocjen rad u kvalitetnim medunarodnim koprodukcijama. Taj zadatak ove je godine na ledima redatelja Jerzyja Zona, od kojeg smo htjeli doznati koji je koncept Godine Gospodnje 2012.

Osnovna polaznica koncepta je uspostavljanje suradnje izmedu clanova kazališne skupine Dr. INAT i teatra KTO. Te dvije kazališne skupine imale su na raspolaganju pet dana da stvore predstavu u trajanju od 35 minuta. Osnovni pokretac price je turisticki posjet jedne poljske obitelji Puli.

Oni dolaze i unajmljuju luksuzni apartman kod bogate hrvatske obitelji. Nju sacinjavaju otac, majka i kci, dok poljsku obitelj cine jedan mladi muškarac i njegove dvije starije tete. Buduci da je muškarac mlad, jasno je da ce se zaljubiti u mladu Hrvaticu, no i njen otac baci oko na jednu od teta.



Žena je, naravno, ljubomorna i bijesna i tu nastaju prvi konflikti. Ljubav mladih nailazi na prepreke, no u konacnici sve se dobro svrši. Prica je jednostavna, a na nju smo odlucili gledati s distance pa je izvedba do neke mjere i groteskna.

Osim po tri poljska i hrvatska glumca, u predstavi sudjeluje i jednak broj poljskih i hrvatskih glazbenika...


Njihova glazba izvedena uživo prati radnju i svakog lika posebno. Buduci da je predstava neverbalna, jer sam odlucio da ne bi funkcionirala da jedni pricaju na poljskom, drugi na hrvatskom ili pak svi na engleskom, glazba preuzima važnu ulogu. Glazbenici izvode improviziranu glazbu inspiriranu tradicionalnim skladbama obiju zemalja. Tijekom rada na predstavi bilo je zanimljivo vidjeti kako glumci suraduju na jedan nacin, a glazbenici na drugi...

U kojim ce se pravcima ta medunarodna suradnja razvijati?

Predstava ce gostovati u Krakowu 7. srpnja, dakle odmah nakon PUF-a, a igrat ce na najvecem europskom trgu pred tri do cetiri tisuce ljudi. Važno je napomenuti da je Anno Domini 2012. prvi korak prema jednoj vecoj predstavi koju želimo realizirati sljedece godine i koja bi trebala preplaviti cijeli Forum. Ovom smo suradnjom htjeli dokazati da ljudi iz dviju razlicitih zemalja mogu u kratkom roku kvalitetno suradivati i proizvesti kvalitetnu predstavu.

Pet dana za postavljanje polusatne predstave izgleda jako malo...

I da i ne. Scenarij sam napisao još u Krakowu, a radim sa zaista talentiranim glumcima koji znaju što rade. Suradnja je odlicna i siguran sam da ce se publici svidjeti ono što im želimo pokazati. Jadan od ciljeva nam je razbiti stereotipe o Poljacima i Hrvatima te pokazati kako je umjetnost zapravo most medu narodima. (Napisao i snimio B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter