Sjednica Sabora 3. prosinca, konzultacije 7. prosinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u četvrtak navečer da će prvu sjednicu 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za 3. prosinca, a drugi krug konzultacija o davanju mandata za sastavljanje Vlade za 7. prosinca, izrazivši pritom zabrinutost činjenicom da su neki od izabranih zastupnika bili izloženi političkim i institucionalnim prijetnjama te pozvavši sve političke aktere na punu odgovornost.

- Hrvatice i Hrvati, građani Republike Hrvatske, upravo sam završila prvi krug konzultacija s predstavnicima političkih stranaka i saborskim zastupnicima, uključujući i zastupnike nacionalnih manjina izabranih u Hrvatski sabor. One su pokazale da u ovome trenutku nitko ne raspolaže dostatnom potporom zastupnika u Saboru kako bi postao mandatar, kazala je Grabar-Kitarović u javnom obraćanju nakon provedenog prvog kruga konzultacija na Pantovčaku.
Najavila je da će drugi krug konzultacija biti 7. prosinca.
- U cilju potpune transparentnosti s hrvatskom javnošću želim podijeliti zabrinutost činjenicom da su me neki novoizabrani zastupnici obavijestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, kako političkim tako i institucionalnim, naglasila je predsjednica Republike.
Pozvala je sve aktere u političkom procesu odabira mandatara na punu odgovornost, te najavila da će prvu sjednicu Sabora sazvati za 3. prosinca.
- Pozivam sve da poštuju volju birača, zakone Republike Hrvatske, demokratske uzuse i dignitet formiranja vlasti. Tome u prilog odlučila sam prvo zasjedanja 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za dan 3. prosinca. Držim da nema potrebe za odugovlačenje, neka se Sabor konstituira i počne sa radom, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.
Prema Ustavu, predsjednica Republike mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.
Čelnik koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović kazao je novinarima nakon konzultacija na Pantovčaku da ima 66 potpisa potpore, dok je čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko izjavio da ima jako velik broj vjerodostojnih potpisa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter