Sjedinjene Države izložene informatičkim napadima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države izložene su jakim i trajnim informatičkim napadima koji ugrožavaju konkurentnost američkog gospodarstva, zaključak je "Nacionalne obavještajne procjene" (National Intelligence Estimate), zajedničkog izvješća američke obavještajne zajednice iz kojeg dijelove prenosi Washington Post.

U tom se izvješću navodi da je Kina država koja najagresivnije pokušava ući u računalne sustave američkih poslovnih kuća i institucija kako bi dobila uvid u podatke koji bi joj omogućili gospodarski napredak. I Izrael, Rusija i Francuska su istaknuti kao "informatički napadači", ali uz napomenu da u usporedbi s Kinom njihove aktivnosti izgledaju izuzetno slabe. Kina odlučno odbacuje optužbe.

Izvor Washington Posta koji je imao uvid u izvješće kaže da su tijekom proteklih godina informatičkim napadima bili izloženi mnogi sektori uključujući one energetike, financija, informatike, zrakoplovne i automobilske industrije. Nije navedena kolika je šteta nastala ovakvim djelovanjem ali stručnjaci procjenjuju da se radi o desecima milijardi dolara.

Informatički napadi nekad su brinuli samo vojsku SAD-a, ali u novije vrijeme ti napadi predstavljaju izravnu opasnost američkom gospodarstvu, pa administracija Baracka Obame pokušava pronaći načine zaštite.

Analitičari kažu da administraciji na raspolaganju stoje opcije od ulaganja službenih prosvjeda, protjerivanja diplomata, uvođenja zabrane putovanja do prigovora Svjetskoj trgovinskog organizaciji (WTO). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter