Sjedenje pred TV-om uništava spermije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muškarci koji pred televizorom provode više od 20 sati tjedno imaju gotovo duplo manje spermija u odnosu na one koji gotovo i ne sjede pred televizorima, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u utorak.

Američki znanstvenici anketirali su 189 mladih muškarca u dobi od 18 do 22 godine o njihovim prehrambenim navikama, tjelovježbi i vremenu provedenom pred televizorima te su analizirali uzorke njihova sjemena. Muškarci koji su najviše gledali televiziju, 20 sati ili više, imali su 44 posto manje spermija u ejakulatu od onih koji su kazali da televiziju uopće ne gledaju ili ju gotovo uopće ne gledaju.

Prema istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Journal of Sports Medicine, drugi važan činilac za kvalitetu spermija bila je tjelovježba. Muškarci koji su tjedno umjereno do intenzivno vježbali 15 ili više sati imali su 73 posto više spermija u odnosu na one koji su vježbali manje od pet sati tjedno. Nijedan od uzoraka nije bio s toliko malo spermija da bi ugrozio mogućnost očinstva, kažu znanstvenici.

Prema nekoliko dosad provedenih istraživanja čini se da postoji trend stalnog pada kvaliteta spermija tijekom nekoliko desetljeća. Znanstvenicima nije jasan razlog za to no sumnjaju da sjedilački način života dovodi do pregrijavanja skrotuma i utječe na koncentraciju spermija, a da ulogu igra i tjelesna neaktivnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter