Sjedenje povecava stražnjicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Provodenje vremena uglavnom u sjedecem položaju i izostanak fizicke aktivnosti, doista povecava stražnjicu, otkrili su znanstvenici.

Nova istraživanja pokazuju da pritisak na dijelovima tijela koje koristimo za sjedenje i ležanje utjece na 50 posto više masnog tkiva na tim istim dijelovima. Takvi rezultati mogu objasniti zašto vas sjedenje u kombinaciji s izostankom fizicke aktivnosti može uciniti debelima, no ni ljudi koji redovito vježbaju i zdravo se hrane nece biti poštedeni ovog efekta ako previše vremena provode na stolici.

Naime, masne stanice nastaju u puno vecim kolicinama ako su izložene "mehanickom teretu", slicno težini kojom opterecujemo tijelo dok sjedimo ili ležimo, prenosi britanski Telegraph.

Proucavajuci slike magnetske rezonance mišicnog tkiva pacijenata prikovanih uz krevet zbog povrede kralježnice, znanstvenici su otkrili da s vremenom masne stanice napadaju velike mišice u tijelu. To je pokrenulo pitanja o tome kako teret, kolicina sile kojom pritišcemo neki dio tijela, može utjecati na masne stanice i njihovo brže širenje.

Kroz nekoliko eksperimenata i klinickih istraživanja, tim znanstvenika koji je predvodio profesor Amit Gefen sa Sveucilišta u Tel Avivu došao je do zakljucka: "Stanice na razne nacine mogu "osjetiti" mehanicki pritisak. Cini se da dulja razdoblja staticnog opterecenja, a pod utjecajem težine tijela kao, primjerice, kod sjedenja ili ležanja, imaju utjecaj na povecanu proizvodnju lipida."

Ovi rezultati pokazuju da u obzir moramo uzeti i mehanicke uvjete koje stvaramo tijelu, kao i kalorije koje konzumiramo i sagorijevamo. Cak ce i netko tko se zdravo hrani i redovito vježba imati negativne posljedice ako je dulje vrijeme neaktivan, rekao je profesor Gefen.


Podijeli: Facebook Twiter