Sjedalice za bebe mogu biti toksicne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Autosjedalice, nosiljke za bebe, sjedalice za hranjenje, stolici za presvlacenje i druga oprema za bebe mogla bi biti potencijalno opasna po zdravlje male djece zbog spoja koji služi za zaštitu od vatre, a koji se najcešce u obliku pjene obilato ugraduje u takva pomagala. Tris-kloretilfosfat (TCEP) zbog svoje je toksicnosti još prije 30 godina zabranjen u proizvodnji djecjih pidžama, a sada se istražuje i njegova toksicnost u drugim predmetima namijenjenima djeci.

Po najnovijem istraživanju objavljenom u americkom casopisu Environmental Science & Technology, djeca koja koriste te proizvode izložena su ovoj kemikaliji više no što su preporucene vrijednosti koje nisu opasne za zdravlje. Pokazalo se da je zaštitna pjena, koja bi trebala povecati sigurnost djece u slucaju požara, a sadrži sporni tris-kloretilfosfat, ugradena u svaki treci proizvod za bebe.

Sporne su i druge protupožarne tvari koje se ugraduju u proizvode za bebe, jer je rijec o spojevima s kancerogenim svojstvima i mogu imati druge posljedice po zdravlje, kao što su neplodnost ili usporen neurološki razvoj. Istraživaci nisu uspjeli dokazati da ovi spojevi dolaze u kontakt s djecjom kožom i djeluju na njihov organizam, no pitaju se zašto bi se dokazano štetni materijali morali ugradivati u opremu za bebe.

- Možemo kupiti proizvode koji ne sadrže BPA ili ftalate, ali nemamo izbora kad je rijec o proizvodima bez zaštite od vatre, upozorila je Heather M. Stapleton, profesorica na Duke Universityju i autorica istraživanja.

Iako autori nisu dokazali štetnost ovih tvari po zdravlje djece, cinjenica je da je tris-kloretilfosfat krajem 2010. godine uvršten na listu osam kemijskih tvari koje je Europska agencija za kemikalije (ECHA) klasificirala kao kancerogene ili opasne za ljudsku reprodukciju te zatražila posebnu dozvolu za njihovu uporabu. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)


Plavšic: Ispitat cemo utjecaj na zdravlje
Po rijecima Franje Plavšica, ravnatelja Hrvatskog zavoda za toksikologiju, samo na tržištu SAD-a godišnje je prisutno 600.000 tona tris-kloretilfosfata (TCEP).

- Tvari koje su na našem tržištu prisutne u kolicini vecoj od jedne tone moraju se ispitati pa ce se tako istražiti i djelovanje TCEP-a na ljudsko zdravlje. Ako se dokaže da ima kancerogena svojstva ili druge posljedice po zdravlje, slijede zabrane, veli Plavšic.


Podijeli: Facebook Twiter