Sjecanje na žrtve zlocina u Maloj Gajani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnoštvo uzvanika okupilo se u subotu u Maloj Gajani na komemoraciji palim borcima i žrtvama nacifašistickog terora - u stravicnom napadu i paljenju sela 27. sijecnja 1944. stradala su 42 mještana.

Vijence su na spomenik s imenima svih žrtava položili predstavnici Saveza boraca i antifašista Vodnjana, predstavnici Saveza društava Josip Broz Tito te delegacija Grada Vodnjana na celu s gradonacelnikom Klaudiom Vitasovicem. Komemoraciji su prisustvovale i ucenice osmog razreda Osnovne škole Vodnjan koje su recitirale prigodne stihove.

Predsjednik vodnjanskog udruženja antifašistickih boraca Anton Ferlin, i sam svjedok strašnog stradanja Gajane prije 68 godina, podsjetio je da je borba izmedu slabo naoružanih boraca u selu i nadmocnije postrojbe od oko tisucu nacifašista pocela vec tijekom noci.

- Navecer, 26. sijecnja, culi su se pucnjevi s raznih strana, i vec tada su ubijeni, izmedu ostalih, sekretarica pulskog SKOJ-a Mira Raduna Ban, Miho Županic i Anton Ferlin koji je sam sebi presudio zadnjim metkom iz pištolja da ne bi pao u protivnicke ruke. Zatim su vojnici ujutro istjerali sve mještane iz njihovih kuca na livadu na kojoj su ležala tijela ubijenih i zapoceli prozivku. Na licu mjesta strijeljali su još 10 ljudi, poslali u Auschwitz 10 žena i djevojaka, a 10 muškaraca u Dachau, prisjetio se Ferlin.

Nakon toga, stoka je istjerana iz štala u kojima je potpaljivana vatra koja uskoro proširila i uništila cijelo selo. Iz logora Dachau nakon oslobodenja se vratio samo Karlo Zulijan, dok su ostali u logoru i preminuli. Svojim se domovima iz Auschwitza pak vratilo devet žena, medu kojima su bile Marija Švara, rodena Ferlin, i Marija Pacic, još jedine živuce svjedokinje ovoga tragicnog dogadaja. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter