Sjećanje na žrtve s broda San Marco

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U subotu je u savudrijskoj luci održana komemoracija u znak sjećanja na žrtve s broda San Marco koji je 9. rujna 1944. godine potonuo, nekoliko minuta nakon što je isplovio iz Savudrijske luke s 260 putnika prema Trstu, od čega su većina bila civili. Nakon isplovljavanja, na brod je izvršen zračni napad od strane ango-američkih vojnih snaga, jer su, prema izjavama svjedoka, saznali da se na brod ukrcalo dvadesetak njemačkih i talijanskih vojnika koji su trebali krenuti u Tricesimo kraj Udina na tečaj uvođenja novih radarskih sistema za unaprjeđenje rada njemačke bazne radarske stanice smještene u Vilaniji kraj Umaga. Uskoro je došlo do potonuća broda, a mnogi koji su se uspjeli domoći kopna skončali su tragično život u rafalnoj mitraljeskoj paljbi, o čemu svjedoči i grobno mjesto u Umagu, majke Eufemije Bessi i njezino dvoje djece Lucije i Bruna koje je uzalud pokušala zagrnuti tijelom i spasiti ih od pogibelji.

Žrtava je izbrojano 154 i tim povodom se svake godine, na mjestu spomen obilježja u Savudriji okupljaju predstavnici gradske vlasti i drugi relvantni gosti koji se dolaze pokloniti žrtvama.

"Ovaj je nemili događaj još jedna potvrda apsurdnosti svih ratova, a naša nazočnost je dokaz poštovanja svih nedužnih žrtva rata. S iskrenim pijetetom izražavam sućut obiteljima i njihovim najmilijima, uz obećanje da će Grad Umag uvijek čuvati sjećanja na poginule, te brinuti o spomen obilježjima na kojima im se odaje dužna počast", istaknuo je u svome obraćanju prisutnima gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese. Molitvu za pokoj vječni žrtvama izmolio je župnik Benjamin Petrović. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter