Sjećanje na veliku Labinjanku Giuseppinu Martinuzzi

Eni Modrušan i Daniela Mohorović (T. ŠKOPAC)
Eni Modrušan i Daniela Mohorović (T. ŠKOPAC)

U povodu 170. godišnjice rođenja Giuseppine Martinuzzi danas su na groblju u Labinu, njenom posljednjem počivalištu, komemoraciju održali predstavnici Grada i Zajednice Talijana, koja nosi ime ove humanistkinje, pedagoginje, pjesnikinje i borca za socijalnu pravdu i suživot naroda.

Dogradonačelnica Eni Modrušan istaknula je da je ova sjajna žena, učiteljica iz starog grada, kako su je zvali, zahvaljujući svojim plemenitim djelima zlatnim slovima upisana u povijest Labina.

- Bez obzira što je potjecala iz dobrostojeće obitelji, već u ono vrijeme brinula je o potrebitima. Bila je jedna od prvih socijalistkinja koja se zalagala za pravo žena, njihovo jače uključivanje u zajednicu. I danas nam može biti primjer kako se boriti za svoje sugrađane, kvalitetu življenja djece, za svoj grad, rekla je Modrušan.

Predsjednica lokalne Zajednice Talijana Daniela Mohorović naglasila je da se Martinuzzi - mala žena po građi, ali velika po djelima - osim za jednakost među spolovima, borila i za onu među jezicima. "Upravo na tom tragu naša Zajednica radi na očuvanju talijanske riječi i kulture na ovim prostorima", zaključila je Mohorović. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter