Sjećanje na veliku glumicu Mariju Crnobori

(M. ROSANDA)
(M. ROSANDA)

U prostorijama općinske čitaonice u Vinkuranu održan je prigodni program pod nazivom "Sjećanje na Mariju Crnobori", kojim je Općina Medulin obilježila prvu godišnjicu smrti ove velike glumice. Prisutne je kroz njezinu životnu i profesionalnu priču, putem prikazanih videomaterijala, "provela" sama Marija Crnobori, u kojima su je okupljeni mogli vidjeti i doživjeti kako izgovara verše istarskih pjesnika Drage Gervaisa te omiljenog joj Mate Balote.

Čitanjem ulomaka iz knjige "Životić" (INK, 2011.), koju je priredila uvažena teatrologinja Jelena Lužina u suradnji s gospođom Crnobori, Marijine je zapisane riječi prenijela mlada pulska glumica Katja Rabar. Večer je muziciranjem na harmonici upotpunio mladi glazbenik Noel Dožić iz Vintijana, a u iskazivanju svoga osobnog sjećanja na Mariju Crnobori okupljenima su se obratili Enco Crnobori, Divna Radolović Rosanda, Marija Rosanda te načelnik općine Medulin Goran Buić, čitajući stihove Balotine "Dvi daske", a koje je nebrojeno puta tijekom svoga dugog i bogatog života svojoj publici, poznanicima, prijateljima i obitelji znala podariti i sama Marija.

Sva sjećanja koja su tijekom susreta ispričana i pročitana, kao i Marijine riječi koje su okupljeni imali prilike čuti putem videozapisa te izvedbe Katje Rabar, učinili su da "Sjećanje na Mariju Crnobori" ostane posebno, intimno i emotivno druženje s velikom Banjolkom, čiji "Životić" valja nastaviti pričati u želji da i dalje bude sačuvan i prenošen. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter