Sjećanje na sve poginule za samostalnu Hrvatsku

Komemoracija kraj centralnog križa na porečkom groblju (V. HABEREITER)
Komemoracija kraj centralnog križa na porečkom groblju (V. HABEREITER)

Polaganjem vijenaca na centralnom križu na porečkom gradskom groblju, gradonačelnik Edi Štifanić, predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus te predstavnici gradskih udruga proizašlih iz domovinskog rata, Udruge antifašističkih boraca i političkih stranaka u povodu Dana državnosti odali su počast svim poginulim braniteljima, civilnim žrtvama i onima koji su dali svoj život u stvaranju neovisne Hrvatske. Molitvu je održao župni vikar Jurica Purkić.

Delegacija Grada Pazina je u povodu Dana antifašističke borbe i Dana državnosti položila vijenac na središnji križ gradskog groblja Moj mir u Pazinu. Vijence su položili predsjednik Gradskog vijeća Boris Demark i predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pazina Romano Radetić, dok je kratki govor održao gradonačelnik Renato Krulčić, podsjetivši pritom na nemjerljive zasluge boraca NOB-a i branitelja Domovinskog rata za današnju slobodu domovine. Održana je i minuta šutnje za sve poginule.

Predstavnici Grada, UABA-e, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata, ovdašnjih političkih stranaka i policije položili su vijenac na spomenik NOB-a u Parku narodnog ustanka, obilježivši tako Dan antifašističke borbe.

Na spomenike palim borcima u Folima, Smoljancima, Bibićima, Čabrunićima, Juršićima, Režancima i Bokordićima, na centralni križ u Svetvinčentu i Juršićima te na spomenik Ruži Petrović položeno je cvijeće povodom Dana antifašističke borbe i Dana državnosti. Cvijeće su položili načelnik Dalibor Macan i Mirko Rojnić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Svetvinčenat.

- Svi pali za slobodu dali su izraziti doprinos oslobođenju našeg kraja od nacističko-fašističkog režima. Općina i UAB Svetvinčenat se svake godine prisjećaju tih žrtava, a posebice Foške Doblanović i Ruže Petrović, te svih koji su položili život na oltar domovine.

Dan antifašističke borbe u Fažani je obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježja na Spomenik palim antifašistima u Fažani te spomenik i grobnicu na fažanskom groblju. Prigodnim govorom Predsjednik UAB-a Općine Fažana Vlado Petrović evocirao je sjećanja na antifašističku borbu i borce pale za slobodu. Minutom šutnje odana je počast svim antifašistima koji su svoje živote ugradili u temelje današnje Republike Hrvatske.

Uz članove pored članova UAB-a, polaganju vijenaca i paljenju svijeća prisustvovali su načelnica i donačelnik Općine Fažana Ada Damjanac i Radomir Korać, predstavnici Društva J. B. Tito te građani. (V. H., A. D., P. S., T. G.)


Podijeli: Facebook Twiter