Sjećanje na sve koji su obranili domovinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja danas je diljem Istre odana počast braniteljima i svim stradalnicima Domovinskog rata. Delegacija Grada Poreča na čelu s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem te predstavnici udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te antifašističkih boraca i antifašista Poreča i Poreštine, uz predstavnike Policijske postaje položili su vijence na gradskom groblju.

Sjećanje na Stipana Liovića

- Odajemo dužnu počast svim sugrađanima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj akciji Oluja ali i u cijelom Domovinskom ratu, a posebno onima koji su dali svoj život za našu domovinu, rekao je gradonačelnik. Dodao je da mu je drago da su predstavnici različitih udruga i institucija zajedno zapalili svijeće pored centralnog križa jer se radi o važnom danu za državu.

Okupljenima se u ime UDVDR-a Poreča obratio Mirko Buić, rekavši da je sinoć bilo točno 22 godine od početka akcije Oluja, pa je to prilika da se podsjete i na svih 1.640 Porečana koji su prošli kroz postrojbe Hrvatske vojske, Domovinski rat i Oluju i koji su uspješno izvršili sve zadatke. Posebno se Buić prisjetio poginulog suborca Stipana Liovića iz Funtane te drugih koji su tada ranjeni. Riječi molitve i sjećanja na sve poginule uputio je porečki župnik vlč. Milan Zgrablić, a zatim je minutom šutnje odana počast i zahvala svim braniteljima. Na današnjem mimohodu u Puli sudjelovat će više od tisuću branitelja, među kojima će biti i oni s Poreštine koji brodom za Pulu kreću u rano jutro.

Predstavnici Grada Buja, Gradskog vijeća, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije, političkih stranaka, udruge antifašista i drugi položili su vijence i zapalili svijeće na središnjem križu na bujskom groblju. "Imati državu i živjeti u slobodi najveće su vrijednosti svakog naroda. Zato, posebna zahvala braniteljima i onima koji su svoje živote i svoja djela ugradili u slobodu. Zahvaljujem svima koji su i na ovaj način pokazali pijetet prema svim stradalnicima koji su zdušno branili našu domovinu", poručio je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin. Molitvu je predvodio bujski župnik Mladen Juvenal Miohanić, zahvalivši braniteljima koji su dali svoje živote, najviše što se može dati, za svoju zajednicu i domovinu.

Uz grob Kristijana Ladavca

Na pazinskom groblju Moj mir vijenac uz središnji križ položili su predstavnici Grada Pazina na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Veljkom Brajkovićem i predstavnici branitelja na čelu s Josipom Šiklićem, predsjednikom Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine. Uz njih, bili su tu i predstavnici političkih stranaka koje djeluju u Pazinu, predstavnici policije, antifašista, udruge umirovljenika i Županijskog odbora HDZ-a. Brajković je izrazio zahvalnost i duboko poštovanje prema svima koji su doprinijeli stvaranju samostalne hrvatske države, a posebno onima koji su u Domovinskom ratu položili svoje živote. Nakon minute šutnje u čast poginulih branitelja, ali i žrtava antifašističke borbe, sudionici komemoracije zapalili su svijeću na grobu Kristijana Ladavca, pazinskog branitelja poginulog na ličkom ratištu 1991. godine. (T. K., L. J., M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter