Sjećanje na pogibiju 43 labinska partizana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nazočnosti predsjednika Udruge antifašista Labinštine Severina Frankovića te predstavnika Udruge hrvatskih dragovoljaca i invalida Domovinskog rata, društva "Josip Broz Tito", Udruge veterana Domovinskog rata, Policijske postaje u Labinu, Grada Labina i općina na Labinštini, obilježena je 74. godišnjica bitke pod Brdom. Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i minutom šutnje uz spomenik na ulazu u grad odana je počast poginulim labinskim partizanima.

- Ujutro 13. rujna 1941. na ovom mjestu sukobile su se labinske partizanske jedinice s nadmoćnim fašističkim trupama koje su iz Trsta, preko Pule hodile za Rijeku. Na ovom mjestu poginula su 43 labinska borca, Istra je pala pod fašističku Italiju, a put nadmoćnoj vojsci prema Rijeci bio je slobodan. Istra ostaje okupirana od fašističke vojske. Stradavaju redom sela, čitava mjesta ostaju opljačkana a nevini ljudi pobijeni, rekao je Franković.

Kustos labinskog Narodnog muzeja Vedran Kos održao je kratko predavanje polaznicima Srednje škole Mate Blažine. Zamjenica gradonačelnika Labina Federika Mohorović Čekada uputila je zahvalu svima koji su branili domovinu. "Moramo se udružiti da mlađim generacijama prenesemo činjenice iz naše povijesti. Zajedno ćemo se zalagati za bolju budućnost na temelju prošlosti s ciljem građenja mirnog i tolerantnog društva, cijeneći vrijednosti antifašizma", poručila je Mohorović Čekada. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter